Свечаном седницом завршена XVII Годишња скупштина НАЛЕД-а

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Maj.2023, 07:53

Свечаном седницом завршена XVII Годишња скупштина НАЛЕД-а

Чланови НАЛЕД-а одлучили су да подршка даљем развоју еУправе, унапређење јавних финансија и процеса доношења прописа буду кључни реформски приоритети у наредних годину дана, саопштио је председник Управног одбора Владислав Цветковић на свечаној седници којом је завршена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << XVII Годишња скупштина организације. Фото: Танјуг/Налед/Немања Јовановић “Наставићемо да инсистирамо на решавању деценијских имовинско-правних питања као што су легализација, конверзија и упис у катастар како бисмо омогућили привлачење више инвестиција. Бићемо ту да помогнемо око потпуне дигитализације здравства, пуне примене еКартона, еБоловања и еУпута и убрзавања процедуре стављања лекова на тржиште, као и стварања повољног екосистема за развој биотехнологије. Такође, и даље ћемо велику пажњу посвећивати заштити животне средине, посебно решавању проблема отпадних вода и имплементацији система паметног рециклирања амбалажног отпад“, истакао Цветковић.
На XVII годишњој скупштини истакнут је значај иновација и дигитализације као покретача реформи, а специјални гост догађаја био је лидер црногорског покрета Европа сад Милојко Спајић, који је нагласио да се приоритети НАЛЕД-а у великој мери поклапају са реформским процесима у тој земљи. “Увођењем иновација као што су фискализација и дигитализација, као и унапређењем фискалне дисциплине успели смо да за мање од три године смањимо непродуктивну потрошњу из буџета за 10%, а БДП повећамо за четвртину. Иако чудно звучи, смањењем пореза и укидањем здравственог доприноса успели смо да подигнемо приходе. Привреда је осетила да плаћа фер износ пореза и ценила је ту одлуку. Желимо да и даље смањујемо пореске стопе, а да проширујемо пореску основицу и тако смањујемо сиву економију и повећавамо БДП. То је рецепт за успех. Према анализи Светске банке били смо најлошија земља у Европи по фискалној дисциплини у области рада, а сада смо на нивоу европског просека“, оценио је Спајић.
У претходној години НАЛЕД је био ангажован на више од 30 пројеката за боље услове пословања и учествовао у исто толико радних група Владе Србије за израду прописа. Организација броји 340 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва који директно доприносе осмишљавању и реализацији реформских иницијатива у оквиру шест тематских савеза.
“НАЛЕД је организација која приближава Србију Европској унији и покретач је реформи. Напори да се Србија позиционира као иновациони хаб помажу у привлачењу инвестиција. Импресиван напредак посебно се види на локалу, у то сам се лично уверио током посета градовима и општинама широм земље. У Србији послује више од 100 америчких компанија које запошљавају 24.000 људи, а инвестирале су 3,6 милијарди долара од 2001. Оне бирају Србију јер у њој налазе талентоване људе и улоге коју ваша земља игра у регионалној сарадњи“, изјавио је заменика амбасадора САД у Србији Џон Гинкел.
Momirović: Pobedili smo inflaciju, cene u maloprodaji počinju da padaju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Свечаном седницом завршена XVII Годишња скупштина НАЛЕД-а се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.