Windows Update Restored je sajt koji pruža ažuriranja za stare verzije OS

Izvor: Piplmetar.rs, 11.Jul.2023, 16:30

Windows Update Restored je sajt koji pruža ažuriranja za stare verzije OS

Projekat Windows Update Restored ima za cilj da vrati svaku pojedinačnu verziju Windows Update sajta koja je ikada postojala, naravno, nezvanično, piše u njegovom opisu. To bi trebalo da omogući funkciju ažuriranja korisnicima koji eventualno i dalje koriste stare verzije Windows operativnog sistema  kao što su Windows: 95, NT 4.0, 98, ME, 2000 i XP.
Iako su radovi i dalje u toku, uskoro će biti završeni i ovaj sajt će biti kompletno spreman za upotrebu. Na njemu se takođe nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << stranice koje pokrivaju Windows server 2003 kao i Windows „Vista i novije“ unose, što ukazuje da bi i one eventualno mogle da budu deo ovog projekta.
Ljudi koji stoje iza projekta naglašavaju posetiocima sajta da je projekat nezvaničan i da sajt kao i ažuriranja koja su na njemu dostupna ne podržava kompanija Microsoft. Stranice dakle, posetioci koriste na „sopstveni rizik“, uz napomenu da su ažuriranja tu samo u „arhivske svrhe“. Ipak, sajt je itekako funkcionalan za ažuriranja operativnog sistema, što se vidi i u videu na YouTube kanalu TecAdam.
Proces povratka na devedesete godine uz pomoć Windows Update Restored Na video snimku mogu se videti potencijalne situacije sa kojima korisnici pomenutih verzija Windows operativnog sistema mogu da se susretnu. Ažuriranje verzije 95 izgleda brzo i lako. Korisnici treba da pokrenu podrazumevani internet pregledač Internet Explorer (koji radi na v5 i v5.5) i u levoj koloni odu na opciju „Product Updates“.

Nakon toga će se pojaviti bezbednosno upozorenje u okviru kog moraju da prihvate autentičnost Windows Update Control Package ažuriranja. Zatim, umesto nekadašnjeg obaveštenja „Please wait“ izlazi strana sa poljima za štikliranje koja omogućavaju korisnicima da izaberu ažuriranja koja su otkrivena kao korisna za njihov Windows OS.
Tokom nekadašnjeg standardnog procesa, iz današnje perspektive zapanjujuće je gledati tako male veličine za preuzimanje ažuriranja.

Screenshot
U pomenutom i opisanom ažuriranju za verziju 95, paket kritičnih ažuriranja bio je veličine samo 3,1 MB, dok je bezbednosno ažuriranje bilo „teško“ samo 124 kilobajta. Najveće preuzimanje koje se vidi iz snimka je DirectX 8a (koje je opciono, ali i preporučeno) veličine svega 11,2 MB. Ono što korisnici treba da imaju na umu je i to da će za završetak procesa ažuriranja možda morati više puta da posete sajt, kao i da restartuju svoj kompjuter.
S obzirom na to da nije određen tačan vremenski okvir kada će biti dostupna sva ažuriranja za prethodne verzije, ukoliko budete želeli da ih koristite, moraćete da sačekate ili proveravate objave na MSFN forumu projekta. Za one nostalgične, ovo predstavlja veoma zanimljiv i dobrodošao projekat uz pomoću kojeg se barem na neko vreme mogu vratiti u stare, odnosno mlade dane.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.