Izvor: Piplmetar.rs, 03.Mar.2024, 22:31

Whey protein za mišićnu masu sada favorit i u zlatnoj groznici preko matičnih ploča

Nusproizvod mlečnih proizvoda je surutka, a Whey protein koji se izdvaja iz njih, pokazao se kao izuzetno dobar u ekstrakciji plemenitih metala iz elektronskih ploča i to ponajviše zlata. Do sada se postupak izvlačenja zlata iz elektronskog otpada temeljio na principu obične reciklaže koja zahteva velike količine uložene energije i skupe mašine. U međuvremenu, Rafael Mezenga, naučnik sa švajcarskog instituta za tehnologiju u Cirihu, razvio je metod izdvajanja zlata novom metodom koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << je i do 50 puta jeftinija i više ekološki prihvatljiva.
Tim okupljen oko Mezenge, uspeo je da stvori organski sunđer napravljen od Whey proteina, prethodno tretiran kiselim rastvorom i visokom  temparaturom tako da se dobijena supstanca pretvara u neku vrstu gela. Gel se potom suši i dobija se sunđer od vlakana proteina iz surutke.
U kadu u koju se potapaju elektronski delovi računara, prethodno jonizovani atomi metala lepe se na „sunđer”. Najviše se lepi zlato i to zahvaljujući svojoj atomskoj težini koja je velika. Tim je otkrio da mogu da izvuku oko 450 miligrama zlata iz 20 matičnih ploča, piše dalje o ovoj interesantnoj temi Tom’s Hardware.

Food-Waste Amyloid Aerogels
Da bi se izdvojili plemeniti metali, pre svega zlato, iz proteinskog sunđera, potrebno je da se on zagreva do temperature na kojoj se zlatni joni pretvaraju u ljuspice koje se potom lako skidaju. Sav dobijeni metal naučnici su potom pretopili u grumen koji se sastojao od 91 posto zlata i devet posto bakra, što odgovara čistoći zlata od 22 karata.
Mezenga navodno želi da razvije pomenutu tehnologiju kako bi je prodao kupcima na tržištu elektronskog otpada, a za sada nema tačnog datuma kada će se to dogoditi. E-otpad brzo postaje jedna od najvećih neiskorišćenih industrija za zaradu novca na svetu. Trenutno, postoje razni startap programi za e-otpad koji zarađuju i do 85 hiljada dolara dnevno od recikliranja zlata i bakra iz elektronskog otpada, a Mezengin metod bi to mogao radikalno da promeni na bolje.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.