WhatsApp istorija ćaskanja se sada može lokalno prebacivati uz QR kod

Izvor: Piplmetar.rs, 02.Jul.2023, 04:30

WhatsApp istorija ćaskanja se sada može lokalno prebacivati uz QR kod

Popularna aplikacija za onlajn komunikaciju WhatsApp dobila je još jednu novu funkciju koja korisnicima zapravo dosta olakašava korišćenje i čini je malo privatnijom, objavio je vlasnik kompanije Meta Mark Zukerberg. Naime, WhatsApp istorija ćaskanja, odnosno konverzacije koje korisnici imaju u okviru aplikacije se sada mogu preneti na novi uređaj bez pravljenja rezervnih kopija u oblaku (cloud) samo uz QR kod.
Nova funkcija pojednostavljuje proces prenosa rezervnih kopija konverzacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << kada korisnici žele ili moraju da promene svoj uređaj. Ona funkcioniše tako što korisnici na starom uređaju dobiju QR kod koji sadrži njihovu rezervnu kopiju istorije ćaskanja, čijim se skeniranjem sa drugog uređaja ona može prebaciti na taj uređaj uz pomoć funkcije Wi-Fi Direct.
Ona tako omogućava i malo bolju privatnost korisnika, samim tim jer omogućava da konverzacije više uopšte ne napuštaju uređaje pravljenjem rezervnih internet cloud kopija.
Opcija je trenutno i dalje u beta verziji, što znači da i dalje nije dostupna za zvaničnu široku primenu, ali bi uskoro trebalo da se proširi na sve uređaje. Trenutno ograničenje nove funkcije je što ona trenutno omogućava prenos samo između uređaja koji imaju iste operativne sisteme.

FB screenshot Mark Zuckerberg FB screenshot Mark Zuckerberg
To znači da korisnici na ovaj način mogu prebacivati istoriju ćaskanja na relaciji Android – Android i iOS – iOS. Da bi se opcija aktivirala potrebno je otići na podešavanja unutar aplikacija, zatim na „Ćaskanja“, a zatim na „Prenos ćaskanja“ gde će se videti nova funkcija kada postane dostupna.
Uz to, kompanija Meta koja je vlasnik ove aplikacije tvrdi da su ćaskanja potpuno šifrovana tokom procesa prenosa i da se ona dele samo između dva uređaja. Uz to, ovaj dodatak aplikaciji je zgodan ukoliko korisnici imaju velike rezervne kopije dopisivanja koji se ne uklapaju u internet cloud prostor.
S obzirom na to da WhatsApp sve više i češće testira i uvodi nove funkcije na aplikaciju, deluje kao da pokušava da se suprotstavi suparničkim aplikacijama Signal i Telegram na koje su se ljudi masovno prebacili nakon što se zelena aplikacija našla na udaru kritika o lošoj zaštiti korisničke privatnosti. Neke od novih funkcija su korišćenje korisničkih imena, deljenje ekrana u video pozivima, izmena poslatih poruka, šifre za konverzacije i drugo.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.