Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Maj.2020, 15:26

Vulin uručio najviša vojna priznanja ruskim stručnjacima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je danas priznanja pripadnicima ruske vojske koji su pomagali u suzbijanju epidemije koronavirusa u Srbiji.

U znak priznanja za izuzetan doprinos i ostvarenu uspešnu saradnju, 12 pripadnika Oružanih snaga Rusije dobilo je vojne spomen-medalje, najviša vojna priznanja koja dodeljuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />Ruskom timu je dodeljena Zlatna plaketa Ministarstva odbrane, a 74 pripadnika vojske Rusije dobilo je Zahvalnice Ministarstva odbrane.

Na ceremoniji na Groblju oslobodilaca Beograda, na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Vulin je ruskim stručnjacima rekao da imaju zahvalnost i iskreno poštovanje Srbije, jer je ono što su pokazali "iznad i preko naređenog", navodi se u saopštenju.

"Došli ste kada nam je bilo teško, u trenutku kada je i vašoj zemlji i vašem narodu teško. Kada ste sleteli na naš aerodrom, znali smo kako su se osećali naši preci 1944. godine, kada su trupe sovjetske Crvene armije došle da oslobađaju Beograd. I tada, kao i sada, znali smo da nismo sami, kao i da je pomoć bratska, sigurna, bliska i brza i znali smo da ćemo pobediti", rekao je Vulin.

On je kazao da se pre 75 godina verovalo da "nesporne istine Drugog svetskog rata" nikada neće biti zaboravljene niti dovedene u pitanje.

"Danas smo svedoci da se 75 godina kasnije narodima i državama pokušavaju oteti izborena mesta u istoriji. Svedoci smo rušenja sećanja, rušenja spomenika sovjetskim vojnicima i sramnih pokušaja da se izjednače okupatori i oslobodioci", naveo je Vulin.

Dodao je da Srbi "nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta" i da su, "kada je trebalo birati između dobra i zla, nepogrešivo birali dobro, ne pitajući koliko će taj izbor koštati".

"Srbija nikada neće zaboraviti herojsku Crvenu armiju i zajednički napor na oslobađanju Beograda i Srbije, hrabrost, upornost i posvećenost koji su krasili sovjetskog vojnika, baš kao i jugoslovenskog partizana", rekao je Vulin.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je, kako se navodi, da je 75 godina od Dana pobede "veličanstven datum u svakom smislu" i da je tema pobede, očuvanja vrednosti, suzbijanja i pokušaja revizije istorije jedna od ključnih u dijalogu predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

Danas dodeljena priznanja pripadnicima ruske vojske Bocan-Harčenko je ocenio kao simbol koji "još jednom naglašava duboku tradicionalnu saradnju i prijateljsku bratsku pomoć, posebno kada se radi o teškoj situaciji".

"Ovo je velika čast. Nagrade pokazuju i dokazuju da smo u bratskoj Srbiji ispunili svoju misiju pomoći u suzbijanju, kako ranije fašizma, tako i sadašnje pretnje na ovom prostoru i da smo ovu misiju ispunili na najvišem mogućem nivou", kazao je Bocan-Harčenko.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.