Vulin u Pekingu: Najveći problem sveta je nepostojanje međunarodnog prava (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin u Pekingu: Najveći problem sveta je nepostojanje međunarodnog prava (FOTO/VIDEO)

"Srbija neće ući ni u jedan pakt zato što smo odlučili da mi drugima nikada ne činimo ono što je činjeno nama"

- Najveći problem sveta nisu ni ekonomija, ni terorizam, ni klimatske promene. Jedini, skoro nerešivi problem sveta je nestanak međunarodnog prava. Nepostojanje jasnih pravila kojih se pridržavaju svi - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin obraćajući se na panelu "Interesi malih i srednjih zemalja i zajednička bezbednost" na 9. Sjangšan forumu u Pekingu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kome učestvuje na poziv potpredsednika Centralne vojne komisije generala Džang Jousjia.

Podsetivši na agresiju NATO na Srbiju 1999. godine kada je ubijeno međunarodno pravo i pokušaje velikih zapadnih sila da nađu opravdanje za svoj zločin i stvore lažnu državu Kosovo uprkos Rezoluciji UN 1244 i "vojsku Kosova" koju vode teroristi, ministar Vulin je istakao je da je za očuvanje svetskog mira potrebna reorganizacija UN ili koalicija voljnih koji bi pristali da se, bez obzira na svoju snagu, na njih primeni međunarodno pravo.

- Zato će moja Srbija, koju hrabro vodi predsednik Aleksandar Vučić, ostati vojno neutralna i nikome se nećemo pravdati što se opremamo i naoružavamo. Naučili smo da moramo da budemo dovoljno jaki da niko ne poželi našu zemlju i našu vodu. Srbija će, kroz Partnerstvo za mir sarađivati sa NATO paktom, kao posmatrač sarađivaće sa ODKB-om i neće dozvoliti nikome da ugrozi njeno čelično prijateljstvo sa Kinom, Rusijom, Belorusijom, svim slobodnim ljudima i narodima. Srbija neće ući ni u jedan pakt zato što smo odlučili da mi drugima nikada ne činimo ono što je činjeno nama. Mi nikada nećemo napasti nijedan slobodni i mali narod. Za mir Srbija će učiniti skoro sve. Za slobodu, Srbija će učiniti sve - naglasio je ministar Vulin.

Rekao je da ni Kina ne bi bila uspešna da nije slobodna.

- Nema bogatih robova. Srbija će ostati vojno neutralna. I nećemo da biramo. Ali ako nas veliki nateraju da biramo neka pažljivo gledaju šta su Srbi izabrali jer Srbi nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta. Mnogi veliki jesu - kazao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je podsetio prisutne na panelu da većina zemalja ima iskustvo terorističkih užasa i da je većina učesnika konferencije u svojim zemljama videla kako izgledaju raskomadani leševi njihove dece, žena, vojnika, ali da samo Srbija ima iskustvo kada su se najmoćnije zemlje sveta ujedinile da bi nas ubijale kao da su teroristička organizacija.

- Pre 20 godina NATO pakt je izvršio agresiju na slobodnu i suverenu zemlju, na moju Srbiju. Pokušali su da ubiju Srbiju ali su ubili međunarodno pravo. Srbija je preživela a međunarodno pravo nije. Kao i svaki veliki zločin NATO agresija i sada pokušava da nađe opravdanje i pokušavaju na telu moje zemlje da stvore lažnu državu koju zovu Kosovo. Uprkos Rezoluciji 1244 UN priznali su lažnu državu Kosovo i sada velike sile zapada, koje su to uradile, hoće da stvore i "vojsku Kosova". Kažu da to rade da bi sačuvali mir. Kažu da će vojsku koju vode teroristi naoružati teškim naoružanjem. Kada kažu da to rade da bi sačuvali mir to je glupo i licemerno kao kada kažete da ćete u bebinu kolevku pustiti zmiju otrovnicu i reći da je to ekološki pametno - rekao je ministar Vulin.

On je dodao da je "NATO bombardovanje Srbije upozorilo i probudilo svet i pokazalo da je unipolarni svet najgori oblik vladanja planetom".

- Godine 1999. počeli su da pričaju o ljudskim pravima i zato su bombardovali Srbiju. Svet je naučio da se svaka priča o ljudskim pravima završi ubijanjem ljudi. Kada god čujete da vam pričaju o univerzalnim pravima o kojima ne znate ništa, koja vaš narod niti vidi niti želi, koja će vam nametnuti, znajte da su došli po vašu zemlju, po vašu naftu, po vaše sirovine. Tamo gde nema sirovina nema ni kršenja ljudskih prava. Kada čujete da pokušavaju da promene istoriju, da nas uče da su u Drugom svetskom ratu svi bili jednaki, da izjednače žrtve i dželate, da na sraman način pokušaju da izjednače pobednike i poražene, komunizam i fašizam znajte da žele da ponovo promene istoriju, da je ponove i da uspostave ponovo više i niže rase. Oni koji odlučuju i oni koji treba da nestanu - rekao je u svom obraćanju srpski ministar odbrane.

Naglasio je da "velike sile, koje su priznale Kosovo, pokušavaju da stvore "veliku Albaniju", državu koja treba da ujedini sve Albance, u isto vreme zabranjujući Srbima, mom narodu, da odlučuje sam o sebi. Svi oni koji ćute dok se pokušava stvoriti "velika Albanija" treba da znaju da preuzimaju odgovornost za zlo koje iz te strašne ideje može da nastane".

Na pitanje "Da li ima rešenja za svetski mir?" rekao je da ne veruje i da Ujedinjene nacije, ovakve kakve jesu, nemaju odgovor na nova pitanja.

- Potrebna je ili njihova reforma ili stvaranje koalicije voljnih, voljnih za mir, ne za rat. Voljnih, koji bi pristali da se, bez obzira na svoju snagu, na njih primeni međunarodno pravo. Iskreno, ne verujem u to. Ako nas Drugi svetski rat, sa 50 miliona mrtvih, nije naučio šta sve treba da uradimo da sačuvamo mir, ništa nas neće naučiti - zaključio je ministar Vulin.

Obraćanje srpskog ministra odbrane je i ovoga puta, kao i na prošlogodišnjem bezbednosnom forumu u Pekingu, izazvalo veliku pažnju domaćina, učesnika i medija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.