Vulin u Minsku: Saradnja sa Belorusijom značajno napredovala

Izvor: RTS, 20.Feb.2020, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin u Minsku: Saradnja sa Belorusijom značajno napredovala

Ministar odbrane Aleksandar Vulin boravi u dvodnevnoj poseti Belorusiji. U Minsku ga je uz najviše državne i vojne počasti dočekao ministar odbrane Belorusije general-major Viktor Hrenin.
Nakon svečanog dočeka održan je sastanak ministara Vulina i Hrenina sa delegacijama. Na početku sastanka Vulin je uputio čestitke Hreninu na imenovanju na dužnost ministra odbrane. Beloruskom kolegi, ministar Vulin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čestitao je Dan zaštitnika otadžbine i 102 godine od osnivanja Oružanih snaga Republike Belorusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je istakao da je kontinuitet susreta na najvišem nivou najbolji pokazatelj razvijene saradnje, naglašavajući da je saradnja u oblasti odbrane sa Belorusijom od 2012. godine značajno napredovala i danas prati ukupne odnose dve države.
"Srbija i Belorusija imaju izuzetno razvijenu bilateralnu saradnju. Uostalom, ovo je prijateljska zemlja koja je i 1999. godine, u vreme NATO agresije, bila čvrsto uz nas. Jedini strani državnik koji je tada došao u Beograd i verovatno jedini dan kada nisu padale NATO bombe na nas jeste onaj kada je predsednik Lukašenko došao u Beograd da podrži srpski narod. I danas je politika potpuno ista. Odnosi između predsednika Vučića, koji se ovde izuzetno visoko ceni, i predsednika Lukašenka su takvi da otvaraju mogućnost saradnje našim narodima, ali naravno, i našim vojskama i našim ministarstvima odbrane", naglasio je Vulin.
Prema njegovim rečima, "Belorusija dosledno podržava Srbiju po pitanju lažne države 'Kosovo' i uvek je tu za nas u svim međunarodnim forumima".

"Ja sam još jednom zahvalio za takvu principijelnu poziciju i upozorio da je glavna bezbednosna pretnja u regionu pokušaj formiranja tzv. 'vojske Kosova', pokušaj formiranja 'velike Albanije'. Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pravi bilo kakva vojska na prostoru Kosova i Metohije, a posebno ne da silom, na bilo koji način, pokušaju uvesti Srbe u služenje te i takve vojske. Ja sam svoje domaćine upozorio na mogućnost da će to izazvati dalje progone Srba, pa i njihovo proterivanje sa prostora Kosova i Metohije", rekao je Vulin.
"Takođe sam skrenuo pažnju da situacija u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, nije nimalo dobra, da se Dejtonski sporazum ozbiljno ugrožava i da to izaziva dalju nestabilnost u regionu", dodao je Vulin.
Naglasio je i da je "predsednik Vučić čovek mira i jedini državnik na Balkanu koji se čvrsto drži pozicije mira i miroljubive politike, što je poznato i u Belorusiji", navodi se u saopštenju.
Beloruskim domaćinima Vulin je još jednom zahvalio za značajnu donaciju četiri aviona mig-29 i dodao da je tokom današnjeg susreta bilo reči i o zajedničkim vojnim vežbama koje Srbiju i Belorusiju očekuju u ovoj godini.

"Zajedno smo konstatovali da je naša saradnja na izuzetno visokom nivou. Kao mali primer ističem da Belorusija ima najveći broj zajedničkih aktivnosti sa Ruskom Federacijom, što je veoma logično, a na drugom mestu nalazi se Srbija. To dovoljno govori koliko Belorusija dobro misli o Srbiji i koliko poštuje i ceni Vojsku Srbije", zaključio je ministar Vulin.
Ministar odbrane Belorusije general-major Viktor Hrenin izrazio je zadovoljstvo što u Minsku može da pozdravi ministra odbrane Srbije i istakao da je saradnja na najvišem nivou do sada.
Posebno je ocenio korisnim što je broj aktivnosti i vežbi u stalnom porastu i pohvalio je odličnu spremnost pripadnika Vojske Srbije pokazanu na zajedničkim vežbama, kao i na takmičenjima u okviru Međunarodnih vojnih igara.
Na sastanku je naglašeno zajedničko opredeljenje da se trend intenzivne vojne saradnje nastavi i ubuduće, što će dodatno unaprediti tradicionalno prijateljske odnose dve države i dva naroda.
Ministar Hrenin je na kraju sastanka uručio izaslaniku odbrane Republike Srbije u Minsku pukovniku Saši Momčiloviću značku za doprinos unapređenju vojne saradnje. 
Delegacije su danas položile venac na spomenik žrtvama nacističkog terora tokom okupacije u Drugom svetskom ratu. Obišli su Državni muzej istorije Velikog otadzbinskog rata, u kojem je više od 150 hiljada eksponata, državnu vojnu akademiju kao i Hram svetih.
Belorusija ima najveću vojnu saradnju sa Rusijom, a Srbija je odmah na drugom mestu. Uz zahvalnost za donaciju četiri "miga-29" koji su ojačali naše ratno vazduhoplovstvo, razgovaralo se i o prvoj bilateralnoj vojnoj vežbi "ajednički udar" koja se ove godine održava u Srbiji. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak ministra Vulina i ministra odbrane Belorusije generala Hrenina

Izvor: Kurir, 20.Feb.2020

Ministar Vulin: Saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Belorusijom od 2012. godine značajno je napredovala

Nastavak na Kurir...

Belorusija: Vojna saradnja sa Srbijom na najvišem nivou do sada

Izvor: Vostok.rs, 20.Feb.2020

Ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina danas je u Minsku, uz najviše državne i vojne počasti, dočekao ministar odbrane Republike Belorusije general-major Viktor Hrenin, čime je počela njegova zvanična dvodnevna poseta toj zemlji, prenosi Ministarstvo odbrane Srbije.. Nakon svečanog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.