Vulin i Elhađ As Saj obišli prihvatni cenatar u Kanjiži

Izvor: Blic, 20.Sep.2015, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin i Elhađ As Saj obišli prihvatni cenatar u Kanjiži

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Elhađ As Saj posetili su danas privremeni prihvatni centar za migrante u Kanjiži.

Serbian social minister vulin in empty refugee camp in kanjiza @NDRinfo pic.twitter.com/8LUKInAUD4

Posle razgledanja specijalnih šatora i drugih objekata kroz koje je proteklih meseci prošao veliki broj izbeglica i migranata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz ratom ugroženih područja, Vulin je razgovarao sa gostom i predstavnicima nacionalne organizacije Crvenog krsta o aktuelnoj situaciji i kako država i Crveni krst odgovaraju na humanitarne potrebe ugroženih.

Crveni krst je jedan od najvećih donatora u toj situaciji, bez čije pomoći Srbija ne bi bila u stanju da tako brzo i efikasno obezbedi hranu, higijenske i druge proizvode, kao i ljude koji su sve vreme u prihvatnim centrima, rekao je Vulin novinarima.

- Za nas je velika stvar to što imamo veliku podršku Crvenog krsta i što ta organizacija govori i misli dobro o nama - istakao je ministar podsetivši da je Srbija imala veliku pomoć i podršku Crvenog krsta i prilikom lanjskih katastrofalnih poplava.

Vulin je istakao da Srbija rešava probleme i da će ih rešavati gde god može, ali je dodao da postoje stvari na koje ne može da utiče.

- Mi možemo da utičemo na naš odnos prema migrantima, da im obezbedimo hranu, kvalitetan smeštaj, lečenje, ali ne možemo da utičemo na organizovanje naših suseda, na to da li će naše granice biti zatvorene za saobraćaj, da li će se i drugi odnositi prema migrantima kao prema ljudima - ukazao je Vulin.

On je ponovio da Srbija trpi veliki ekonomski pritisak zbog zatvaranja granica i upozorio na mogućnost izmeštanja teretnog drumskog saobraćaja ka Bugarskoj i Rumuniji, što izaziva znatne ekonomske štete.

Generalni sekretar Međunarodnog komiteta Crvenoig krsta i Crvenog polumeseca As Saj zahvalio je Kanjiži što je na najbolji način primila i zbrinula migrante, a posebno Vladi Srbije što je, kako je rekao, stvorila povoljno okruženje za rad Crvenog krsta u toj situaciji.

On je istakao značaj ne samo kvalitetnog rukovođenja u Srbiji u procesu zbrinjavanja migranata, nego i pravilnog i pravovremenog predviđanje događanja u okviru te međunarodne teške situacije.

- Mi nastavljamo podršku Crvenim krstu Srbije kako bi nastavio ovako da radi, jer je očigledno da će potrebe u narednom period biti još veće - rekao je AS Saj i dodao da će Međunarodna organizacija Crvenog krsta nastaviti da pomaže i organizaciju Crvenog krsta Srbije.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović istakla je značaj međunarodne podrške nacionalnoj organizaciji Crvenog krsta, napominjući da će osim u obezbeđivanju hrane i sredstava za higijenu, migrantima uskoro biti potrebne veće količine kišnih kabanica, termo-folija i druge opreme za hladne dane.

Ministar Vulin i gosti su, posle Kanjiže, u Subotici posetili i privremeni prihvatni centar u izgradnji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.