Vulin i Ajgner za intenzivnu saradnju Srbije i Austrije

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin i Ajgner za intenzivnu saradnju Srbije i Austrije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je sa ambasadorom Austrije Johanom Ajgnerom o mogućnostima za produbljivanje ukupne saradnje, a posebno u oblasti odbrane, saopšteno je iz Vulinovog kabineta.
Sagovornici su tokom sastanka konstatovali da intenzivna saradnja u oblasti odbrane prati i podstiče ukupno kvalitetne odnose dve zemlje koji su, po oceni visokih zvaničnika, na najvišem nivou u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 100 godina, napominje se u saopštenju.

Tim povodom Vulin je istakao da će kao ministar odbrane dati maksimalan doprinos daljem razvoju odnosa dve zemlje u čemu očekuje i svesrdnu podršku ambasadora Ajgnera.
Kao primer odlične saradnje ministar je naveo i angažovanje pripadnika austrijske policije koji zajedno sa srpskim vojnim i policijskim snagama kontrolišu granično područje prema Makedoniji, te je zahvalio na ponudi za donaciju opreme koja će Zajedničkim snagama olakšati zaštitu graničnog područja.

Bilateralne odnose Srbije i Austrije karakteriše intenzivan politički dijalog, redovni kontakti najviših zvaničnika, razvijena ekonomska saradnja, saradnja u procesu evropskih integracija Srbije, potencijali za razvoj regionalne saradnje, odlična vojna, policijska i saradnja u domenu kulture, a razlika je evidentna jedino u odnosu na pitanje statusa Kosova i Metohije, napominje se u saopštenju.

Imajući to u vidu, ministar odbrane je naglasio da Zajednicu srpskih opština treba hitno uspostaviti, u cilju održavanja političke stabilnosti, nastavka pregovora, ekonomskog osnaživanja Srba i njihovog povratka na KiM.
U protivnom, kako je naveo, naše poverenje bilo bi još više poljuljano, kako prema drugoj strani, tako i prema EU, kao posredniku u briselskim razgovorima, jer naša ispružena ruka još nije istinski prihvaćena.

Vulin je zahvalio na profesionalnom angažovanju austrijskih pripadnika Kfora u očuvanju mira u južnoj srpskoj pokrajini, kao i na ustupljenoj poziciji vojnog posmatrača u mirovnoj operaciji UN na Bliskom istoku UNTSO i potvrdio nameru da navedenu poziciju Srbija zadrži i u narednom periodu.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetlu migrantske krize i pojačane opasnosti od terorizma, te je zaključeno da su realne pohvale koje Srbija dobija za svoj pristup migrantskoj krizi, navodi se u saopštenju i dodaje da je to istovremeno i primer dobre saradnje sa EU, kako je to prilikom razgovora sa predsednikom Vučićem potvrdio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Ministar odbrane je još jednom podvukao da migrantska kriza kreira specifičnu situaciju i predstavlja zajednički problem, čije rešenje mora biti postignuto dogovorom EU i celokupne međunarodne zajednice.
U tom smislu, Vulin je napomenuo da Srbija neprestano apeluje na veće poverenje i razumevanje evropskih zemalja po tom, ali i ostalim zajedničkim pitanjima i problemima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.