Vulin: Žene sa invaliditetom trpe veliku diskriminaciju

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2015, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Žene sa invaliditetom trpe veliku diskriminaciju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je danas Dom za odrasla invalidna lica u Zemunu gde je stanarkama te ustanove čestito 8. mart - Dan žena i uručio im poklone.

Vulin je ukazao da se žene sa invaliditetom suočavaju sa velikom diskriminacijom, naročito pri zapošljavanju i one koje žive u seoskim sredinama. "Srbija nije zemlja sistemske diskriminacije, u kojoj se zakonom diskriminiše bilo ko, ni po polu ni po veri, ni po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bilo kojoj drugoj osnovi... ali Srbija nakon 12 godina pljačkaške privatizacije, nije ni zemlja socijalne ravnopravnosti ni pravde", kazao je Vulin.

On je naglasio da se problem ženskih prava mora rešavati tako što će se poboljšavati situacija u čitavom društvu, a za to je potreban angažman svih.

"Ne može žena da bude srećna ako njen suprug i deca nemaju posla i žive u društvu u kome ima puno nasilja, ili u kome se nasilje ne sankcioniše na pravi način, bez obzira koja zakonska rešenja mi napravili", rekao je Vulin.

Problem ženskog prava je problem i čitavog društva, ponovio je Vulin, dodajući da uspešno društvo znači i uspešne žene. Govoreći o ženama sa invaliditetom, Vulin je rekao da su "njihove muke veće, i problemi nego što možemo i da razumemo". "Problem diskriminacije prema ženama sa invaliditetom je nešto o čemu ovo društvo ne govori, i pravi se ne da ne zna, a možda i ne zna... na nama je da podignemo svest ljudi da im objasnimo da osobe sa invaliditetom imaju ista prava kao i osobe koje nisu invalidi, to važi i za žene", istakao je Vulin.

Direktorka Doma za odrasla invalidna lica Vesna Jokić rekla je da je ovaj dom koncipiran tako da pruža negu stanarima, od kojih neki tu borave i po 16 godina, od osnivanja. "Mi imamo ukupno kapacitet od 80 korisnika, od kojih su polovina žene. Problemi su nam uobičajeni - nedostatak finanijskih sredstava, kao i kadrovski problemi", navela je Jokić.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.