Vulin: Za linearnu isplatu kosovskog dodatka

Izvor: Blic, 18.Avg.2012, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Za linearnu isplatu kosovskog dodatka

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas u Orahovcu da mu se dopada ideja da se kosovski dodatak isplaćuje linearno.

Vulin je rekao da je za to rešenje popis stasnovništva na Kosovu i Metohiji i socijalna karta, kako bi se videlo "da li neko ima imovinu koja ga diskvalifikuje da dobije to što dobija (dodatak)".

- Verujem da bi linearnom isplatom kosovskog dodatka dali više onima kojima su sredstva potrebnija - rekao je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u razgovoru s građanima i dodao da nadležne službe treba da izračunaju koliko bi to koštalo.

Vulin smatra i da treba izvršiti popis na čitavoj teritoriji Kosmeta, "da vidimo koliko nas ima i da znamo gde ko živi".

Prema njegovim rečima, primedbe na primanja kosovskog dodatka jesu da neko prijavljen u Orahovcu živi i stvara u Beogradu i ne dolazi ovde, "a plaćamo ga kao da živi na Kosovu i Metohiji".

Vulin je istakao da "to nije pošteno prema vama koji ovde živite" i naglasio da "kosovski dodatak nije luksuz već naknada za strah".

- Kosovski dodatak je ono što radi Izrael na svojim rubnim područjima i onima kojima žive u najtežim uslovima, i država je dužna da vam olakša život - to isto rade Rusija, Izrael i SAD - rekao je Vulin.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da to što postoje zloupotrebe u kosovskom dodatku nije razlog da se razmišlja u njegovom ukidanju.

- Postoje zloupotrebe i u isplati penzije, pa zar svima treba ukinuti penzije - zapitao je Vulin.

On je istakao da je rešenje popis stanovništa na Kosmetu, "a kroz popis i socijalna karta kako bi videli da li neko ima imovinu koja ga diskvalifikuje da dobije to što dobija".

Kosovski dodatak je novčani dodatak koji primaju zaposleni u državnim institucijama, a rade i žive na Kosovu i Metohiji.

Direktor vladine Kancelarije je ponovio da je njegov posao da Srba ne bude manje nego više u pokrajini.

Na sastanku u Orahovcu, građani su izneli veoma ozbilje optužbe na račun opštinskog rukovodstva, tvrdeći da predsednik opštine odgovoran za niz malverzacija i korupciju.

Vulin je rekao da se radi o strašno ozbiljnim optužbama, da će preduzeti konkretne mere i da od građana očekuje da pismeno obrazlože Kancelariji ono što su rekli.

- Mi smo dužni da o tome obavestimo nadležna ministarstva i budžetsku inspekciju i vidimo kako je novac trošen - kazao je on.

Vulin je naglasio da na novac koji se šalje iz Beograda "ne sme da padne nijedna senka i ni jedna trun sumnje, a svaki dinar mora biti opravdan".

Direktor vladine Kancelarije za Kocovo i Metohiju je obilaskom manastira Zočište kod Orahovca završi prvu posetu od kako je imenovan na tu dužnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.