Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Velike sile se otimaju za resurse i naoružavaju iako su formalno protiv rata

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da se velike sile otimaju za resurse i naoružavaju iako su formalno protiv rata, ali postoje sukobi manjeg intenziteta u kojima stradaju mali narodi.

On je na konferenciji "The Economist: Svet u 2019" rekao da planetu od rata jedino čuva strah da bi se upotrebom nuklearnog oružja izazvalo globalno uništenje.

"Rat bi već počeo, ali srećom postoji strah od upotrebe nuklearnog naoružanja", rekao je Vulin. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Dodao je da danas "obojene revolucije ne traže promenu sistema, već kako da drugačije rapodele plen".

"Tako je izgledao svet u godini iza nas, a tako će izgledati i 2019. godini", rekao je Vulin.

Istakao je da je "pred EU mnogo izazova, među kojima je i migrantska kriza na koju nema odgovor, pa kako bi ga imala Srbija".

On je rekao da Srbija ostaje vojno neutralna, a da to košta i da sa zebnjom gleda na narednu godinu.

"Dati oružje teroristima i očekivati da ga neće upotrebiti je ludilo" rekao je Vulin i dodao da će 2019. godina biti "teška za Srbiju od koje velike sile traže da zauzme stranu".

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović rekao je da su nove tehnologije i inovacije ključne komponente razvoja i da Srbija mora da prati te trendove.

"Evropa budućnost vidi u reindustrijalizaciji, a taj projekt je nazvala 'Evropska industrijska renesansa'. I Srbija treba da razvija politiku industrijskog razvoja, a to smo videli po fabrici Simensa u Kragujevcu gde je ta korporacija donela tehnologiju za proizvodnju šinskih vozila za ceo svet", rekao je Popović.

Istakao je da je Srbija vodeća inženjerska sila na Balkanu jer se samo u školskoj 2017/2018. godini na fakultetima školuje 33.000 budućih inženjera.

Popović je rekao da sa "industrije mišića treba preći na industriju znaja" i da za to treba tražiti partnere.

Ministarstvo koje vodi, kako je kazao, podstiče saradnju nauke i privrede a cilj je da nauka ne ostane sama sebi svrha već da se naučna znanja primene i potvrde na tržištu.

Obezbeđena je pomoć, prema njegovim rečima, za razvoj ženskog inovativnog preduzetništva kao i za širenje inovacionih kapaciteta u Severnoj Mitrovici "gde ima dosta talentovanih mladih ljudi".

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis rekla je da u Srbiji treba dodatno stimulisati roditelje da upisuju decu u vrtiće jer je predškolsko obrazovanje od velikog značaja za njihov dalji razvoj.

"U Evropi oko 90 odsto dece pohađa predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a u Srbiji samo 50 odsto dece iz opšte populacije, šest odsto romske dece i devet odsto dece iz najsiromašnijih porodica", rekla je De Dominicis.

Dodala je da istraživanja UNICEF-a pokazuju i da 70 odsto roditelja smatra kako nema potrebe da njihovo dete ide u vrtić jer imaju nekoga da ga čuva kod kuće, ne shvatajući značaj predškolskog obrazovanja za razvoj deteta i njegovo školovanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.