Izvor: RTS, 03.Dec.2020, 15:06

Vulin: Svi bezbednosni kapaciteti Srbije su na raspolaganju Republici Srpskoj

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se u Banjaluci sa sa kolegom iz Republike Srpske Draganom Lukačem. Svako ugrožavanje bezbednosti i mira u Republici Srpskoj je ugrožavanje bezbednosti i mira Republike Srbije, a svaka nesreća koja se desi u Srbiji podjednako je nesreća i za građane Republike Srpske, poručio je Vulin nakon sastanka.
Aleksandar Vulin je istakao da Srbija i Republika Srpska imaju obavezu da sarađuju i da unapređuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoju saradnju, saopštio je MUP.

"Imamo obavezu da svakodnevni život i građana Srbije i Srpske učinimo bezbednijim i sigurnijim", izjavio je Vulin posle sastanka Lukačem.
"Puno je oblasti na kojima smo zajedno, a suštinski sve može da se svede u jednu rečenicu – sve što je potrebno Republici Srpskoj, a Republika Srbija može da učini i da biće dato i obezbeđeno", poručio je Vulin.
Ukazao je da su se dogovorili da već iduće godine organizuju zajedničku vežbu specijalnih jedinica, bilo na teritoriji Srpske ili Srbije, kao i da nastave sa školovanjem i obučavanjem, da nastave sa intenzivnom razmenom svih obaveštajnih podataka o organizovanim kriminalnim grupama i pojedincima koji ugrožavaju bezbednosti građana i Srbije i Srpske.
"Dogovorili smo se da nastavimo sa procesom školovanja, obučavanja i kada je u pitanju Helikopterska jedinica Republike Srpske, odnosno MUP-a Republike Srbije, ali i kada je potrebna obuka za bilo koju od specifičnih delatnosti koje su važne policijskim službenicima, a Republika Srbija može da je pruži", rekao je ministar.
"Svi bezbednosni kapaciteti Srbije na raspolaganju su Republici Srpskoj. Republika Srpska je naš prioritet, a bezbednost i sigurnost građana Republike Srpske su nam važni koliko i bezbednost i sigurnost građana Srbije", naglasio je Vulin.
Naveo je da ilegalne migracije podjednako pogađaju i Srbiju i Srpsku, kao i da one sa sobom nose brojne rizike.
"Mi smo često svedoci da i velike i moćne zemlje koje čine EU nemaju jedinstvenu politiku kada su u pitanju migracije, a mi onda moramo da se borimo da sačuvamo svakodnevni život naših građana, da bude što je moguće manje ugrožen od posledica migratornih kretanja za koje nismo nimalo krivi i nimalo odgovorni. Tako nas je zapalo, jednostavno smo tu i sa zlom i tom nevoljom moramo da se borimo zajedno", rekao je Vulin.
"Pretnje od terorizma nikada nisu male. Moderni svet je globalno selo u kome se svako zlo može desiti na svakom deliću planete. Ne možete ga možda ni svaki put predvideti, ni očekivati ni sprečiti, ali morate dati sve od sebe da svaki dan pripremate da to može da se desi. Tu Republika Srpska i Srbija moraju da rade zajedno", dodao je Vulin.
Lukač: Nastavljamo saradnjuMinistar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je "i ranije postojala veoma dobra saradnja sa ministrom Vulinom i dodao da će ona biti nastavljena naročito u oblastima imigracija i borbe protiv terorizma, borbe protiv svih vidova i oblika organizovanog kriminala."
"Što se tiče same saradnje između ministarstava, do sada smo imali pomoć u školovanju naših kadrova na Policijskoj akademiji Srbije, ali i saradnju i po drugim vidovima između naših specijalnih antiterorističkih jedinica i Žandarmerije, koje ćemo i u narednom periodu svakako nastaviti, unaprediti kroz određene vežbe i razmenu opreme, ali svakako kroz vežbe koje će doprineti boljoj organizaciji i boljem funkcionisanju i naše specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije", rekao je Lukač.
Takođe, dodao je, da mogu da računaju na pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kada je u pitanju obuka kadrova kroz različite vidove.
Ministar je najavio i skoro potpisivanje sporazuma između dva ministarstva o zajedničkoj saradnji i obuci pilota i tehničara iz Srpske zajedno sa pilotima i tehničarima i Helikopterskom jedinicom Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Ilegalne migracije nose rizike, pretnje od terorizma nikada nisu male

Izvor: B92, 03.Dec.2020

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas sa kolegom iz Republike Srpske Draganom Lukačem...Tema sastanka i razgovora svakako su bili i migranti koji, prema rečima ministra Vulina može da izazove ugrožavanje bezbednosti i u Republici Srpskoj i u Republici Srbiji..."Svako ugrožavanje...

Nastavak na B92...

Vulin u Banjaluci: 'Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Dec.2020

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom u Banjaluci izjavio je da je materijalna pomoć Vlade Srbije Republici Srpskoj dokaz dobre saradnje. ''Republika Srpska će uvek biti pomognuta, svaka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.