Vulin: Sudbina pregovora u rukama Prištine

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Sudbina pregovora u rukama Prištine

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio da Zajednica srpskih opština mora imati jasna izvršna ovlašćenja, da je Srbija popustila najviše što je mogla i da je sada sudbina nastavka pregovora u rukama Prištine.

Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji mora imati jasna izvršna ovlašćenja izjavio je za "Večernje Novosti" direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. Sudbina nastavka pregovora je u rukama Prištine jer je Srbija popustila najviše što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je mogla, rekao je Vulin.

"Srbija je spremna na dijalog i mi smo pokazali spremnost da popustimo, da učinimo sve što možemo, a sada Priština mora da pokaže svoju spremnost", rekao je Vulin.

Vulin je objasnio da se za Zajednicu srpskih opština, pre svega, zahteva kontrola nad policijom i pravosuđem, direktno finansiranje od Srbije, ali i vrlo važna funkcija - potpuna kontrola nad urbanističkim planom i izdavanjem građevinskih dozvola, kako ne bi došlo do nekontrolisanog naseljavanja i iseljavanja.

"Mora se voditi računa kako će ljudi tu živeti. Podrazumeva se i kontrola nad školstvom, zdravstvom i socijalnom politikom. Mi polazimo od činjenice da srpska zajednica ima sve razloge da upravlja svojim životom. Ono što se dešavalo u proteklom periodu daje nam za pravo", kazao je Vulin.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da Priština nudi da Zajednica srpskih opština upravlja školstvom i zdravstvom.

"Ali, ne mogu nam dati ono što već imamo, jer se u pregovore ušlo da bismo u celini obuhvatili život Srba na Kosmetu i da bi njihov život imao sve odlike civilizovanog života, a ne da bismo dobili ili dali ono što već imamo", dodao je Vulin.

Da li će Priština prihvatiti ove zahteve, zavisi prvenstveno od međunarodne zajednice, smatra Vulin.

"Niko u ovo nije ušao sa idejom da pravimo novu državu, jer mi imamo državu Srbiju, već smo ušli u pregovore da rešimo problem. A, ako druga strana nije spremna, to nije naša krivica", rekao je Vulin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.