Vulin: Ne okrećite glavu od dece s ulice

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Ne okrećite glavu od dece s ulice

Nemojte okretati glavu od dečice na semaforu koja brišu šoferšajbnu, ne gledajte ih kao na neko ruglo, ona nisu kriva za svoju sudbinu već su žrtve, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, povodom Svetskog dana borbe protiv dečjeg rada.

Vulin je, prilikom obilaska jednog od objekta za pomoć deci sa ulice, rekao da se u cilju rešavanju njihovih problema pristupa organizovano tako što su u 115 centara za socijalni rad formirani >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mobilni timovi za pomoć deci koja žive i rade na ulici, u čiji sastav ulaze i predstavnici policije i ministastva zdravlja.

Prema Vulinovim rečima, u prošloj godini i Srbiji je evidentirano 1 457 dečaka i 1 433 devojčica koje su bili zanemareni u svojim porodicama, a deo njih je bio i ekonomski eksploatisan, protiv čega društvo može da se bori samo sistemski a ne od slučaja do slučaja.

On je rekao da se uvek nastoji da se deca vrate u porodicu i ona osnaži, ali, ako to nije moguće, onda se smeštaju u hraniteljsku porodicu ili odgovarajuću instituciju, kao što je objekat koji je danas obišao, gde se sprovodi poseban, intenzivni tretman(PIT) za decu sa ulice čije je iskustvo posebno teško.

Direktor Centra za socijalni rad Beograda Vladimir Ilić je rekao da su deca ulice najranjivija kategorija ali da je poseban problem što dve trećine praktično nema prebivalište u Beogradu već dolaze privremeno vođeni odraslim osobama.

Svakodneva je pojava da su ta deca zloupotrebljavana, rekao je Ilić, podsećajući na čestu sliku gde se vide majke sa decom kako prose.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.