Vulin: Napad na Srpsku pravoslavnu crkvu prevazilazi unutrašnju politiku Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2019, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Napad na Srpsku pravoslavnu crkvu prevazilazi unutrašnju politiku Crne Gore

Srbija nema prava da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali položaj Srpske pravoslavne crkve daleko prevazilazi unutrašnju politiku Crne Gore, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Gde god Srbi da žive crkva im je jedna i ugrožavanje prava i položaja SPC u Crnoj Gori pogađa i ugrožava čitav srpski narod. Režim u Crnoj Gori bi morao da razume da on ima pravo da uređuje život u svojoj zemlji, ali nema pravo da svim Srbima uskrati pravo na versku slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i neprekinuto trajanje", izjavio je Vulin za portalu In4s, povodom situaciju u Crnoj Gori.

Vulin je izrazio očekivanje da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije hitno pozove ambasadora Crne Gore na izjašnjenje i da uputi oštar protest vlastima u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, gaženje prava SPC i osećaja pravoslavnih Srba u Crnoj Gori, "već se uzima kao primer za kojim će se povesti i privremene institucije u Prištini, i pokušati oteti i preimenovati kulturno i versko nasleđe Srpske pravoslavne crkve i Srba u 'kosovsko' i 'kosovarsko".

"Crna Gora ne bi sebi smela da dopusti da postane opravdanje za nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Očekujem da MSP Srbije hitno pozove ambasadora Crne Gore na izjašnjenje i da uputi oštar protest vlastima u Crnoj Gori", rekao je ministar odbrane.

On navodi da svet zna šta se dešava i ćuti, ali zato Srbija mora da obavesti sve svetske forume da niko ne može da kaže da nije znao da su Srbi jedini narod u Evropi koji mora da se bori za pravo da ispoveda svoju veru u svojim crkvama.

"Vlast Crne Gore mora da zna da svaka akcija prema Srbima ima i odgovarajuću reakciju. Reakcija Srbije neće pogoditi građane Crne Gore, ali nosioce antisrpske politike može i hoće", zaključio je ministar Vulin u izjavi za srpski portal In4s u Crnoj Gori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"MISLIM DA TAMO NIKO NE MISLI DA ZAUZIMA OSTROG" Vučić posle sastanka sa patrijarhom Irinejem: Uvek sam spreman za sastanak sa državnim vrhom Crne Gore

Izvor: Blic, 31.Dec.2019, 12:18

"Za nas je važno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da dođe do smirivanja tenzija i uveren sam da niko tamo ne misli da bi bilo dobro da neko dođe da zauzima manastir Ostrog", izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je ključno jedinstvo Srba, gde god da žive.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.