Vulin: I nebeska i zemaljska Srbija

Izvor: B92, 15.Avg.2013, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: I nebeska i zemaljska Srbija

Banjska -- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da postoje i zemaljska i nebeska Srbija. On poručuje i da će Srbija biti uz Srbe u pokrajini.

Vulin je u porti manastira Banjska, gde je prisustvovao svečanosti obeležavanja sedam vekova njegove izgradnje, izjavio da postoje i zemaljska i nebeska Srbija, koje se jedna u drugoj ogledaju i traže oslonac, i "jedna u drugoj traže opravdanje svog postojanja."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Ne postoji samo jedna Srbija, postoji i zemaljska i nebeska Srbija, samo nekada mi nismo dostojni ni nebeske ni zemaljske. Na nama je da svojim životom pokušamo da budemo dostojni i zemaljske i nebeske Srbije", poručio je Vulin.

On je naglasio da nam je potrebno jedinstvo, da koračamo jedni uz druge, da razumememo “da Srbiju i u njoj Kosovo i Metohiju volimo isto i kad ne mislimo isto", a da "Kosovo i Metohija nikad neće biti bez svoje Srbije, kao što Srbija ne može biti bez Kosova i Metohije“.

Oni koji su se rodili i oni koji traju i koji će trajati na prostoru Kosova i Metohije treba da znaju da nikada neće koračati sami, jer tu je njihova Srbija, rekao je Vulin.

On je čestitao današnji praznik Slavu Svetog Stefana (letnju) okupljenima ističući da u Banjskoj postoji 700 godina neprekinute molitve i da isto toliko vremena ovo parče zemlje nosi trag jednog naroda, trag njegove vere i tvrdoglave upornosti da opstane “uprkos većim, moćnijim i jačim“.

“Sedam vekova Srbi tada i sada razapeti između dve velike zemaljske istine, između pravde koja je na njihovoj strani i između sile koja nikada nije na njihovoj strani. Razapeti u ovih sedam vekova dokazali smo da možemo da opstanemo, da postojimo i da se ne zastidimo svog postojanja“, kazao je Vulin.

Selaković: Srbiji potrebna obnova

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković ocenio je na svečanosti da je manastir Banjska “slika i prilika Srbije u kojoj živimo“ - Srbije kojoj je potrebna obnova.

Selaković je istakao da ćemo se lako materijalno obnoviti ako budemo počeli duhovno da se obnavljamo.

“Krenimo da se obnavljamo odande gde smo najugroženiji, a to je narod srpski uz svoju svetu crkvu krenuo da radi, upravo odavde sa Kosova i Metohije. Neka je srećan praznik i neka praznik bude početak obnove naše duše, naše Banjske spolja građene po ugledu na primorske zadužbine - spolja zapad, a unutra istok“, rekao je ministar pravde.

Selaković je citirao Svetog Savu i vladiku Nikolaja i kazao: “Ni istok ni zapad, već zapadu istok i istoku zapad i iznad istoka i iznad zapada neka ostanemo zauvek“.

Selaković je istakao “da ima simbolike u tome što smo se sabrali ovde danas, ovde gde pravde najviše treba, ovde gde obnove najviše treba, okupio nas je onaj koji je počeo da donosi pravdu i onaj koji je počeo da obnavlja Srbe ovde u njihovom srcu na Kosovu i Metohiji“.

Veći deo svog obraćanja Selaković je govorio o životu i delu kralja Stefana Uroša II Milutina, čija je Banjska zadužbina.

Svečanoj ceremoniji obeležavanja sedam vekova manastira Banjska prisustvovali su i ministar kulture Bratislav Petković, ministar građevine Velimir Ilić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, direktor Kancelarije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević i drugi.

Manastir Banjska, sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu, koji je sagrađen između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića, nalazi se na obali istoimene rečice, desne pritoke Ibra, u podnožju planine Rogozne, nedaleko od Zvečana.

Kralj Milutin je Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre bio sahranjen, međutim, posle Kosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, a 1460. godine u bugarski grad Sofiju, gde se i sada nalazi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sedam vekova manastira Banjska

Izvor: Studio B, 15.Avg.2013

Sedam vekova manastira Banjska kod Zvečana na Kosovu obeleženo je u manastirskom Hramu Svetog arhidjakona Stefana...Episkop raško-prizrenski Тeodosije rekao је da bi svi, uključujući i crkvu, državu i narod, тrebalo da ulože napore da manastir Banjska povrati srednjovekovni sjaj...Direktor...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.