Vulin Godfriju: Smanjenje snaga Kfora ugrožava bezbednost nealbanskog stanovništva

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin Godfriju: Smanjenje snaga Kfora ugrožava bezbednost nealbanskog stanovništva

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je se sa novim ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem o vojnoj saradnji dve zemlje.
Vulin je istakao da se odnosi Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga SAD zasnivaju se na partnerstvu i aktivnosti bilateralne vojne saradnje i realizuju se na osnovu zajedničkih interesa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar je istakao značaj podizanja operativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije kroz zajedničku obuku i vežbe sa američkom vojskom, dalji razvoj baze "Jug" i saradnju sa NATO u okviru Partnerstva za mir.
"Srbija, kao vojno neutralna zemlja, otvorena je za saradnju sa svim partnerima u oblastima od zajedničkog interesa", rekao je Vulin i naglasio da je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.
Prema njegvoim rečima, odluka o smanjivanju snaga Kfora treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma
Vulin je istakao da smanjenje snaga Kfora u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.
Poručio je Godfriju da je Srbija duboko zabrinuta zbog podrške određenih članica NATO promeni mandata tzv. "KSB" i suštinskom formiranju tzv. "vojske Kosova", dodavši da je navedena situacija krajnje zabrinjavajuća i neprihvatljiva.
Ambasador Godfri je naveo da je upoznat sa stepenom saradnje dve zemlje na vojnom planu i pohvalio što Srbija podržava i naglašava značaj misije Kfora.
Pohvalio je i transparentnost u medijskom predstavljanju saradnje sa KFOR, što, kako je rekao, u značajnoj meri doprinosi pozitivnoj atmosferi i stabilnosti.
Godfri je dodao i da očekuje da se u narednom periodu saradnja podigne na viši nivo.
Rekao je Vulinu da su SAD opredeljene za održavanje mira i prosperiteta u regionu i da će na konstruktivan način sarađivati sa Vladom Republike Srbije na tom planu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin razgovarao sa Godfrijem o situaciji u regionu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2019

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa novim ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem o bilateralnoj vojnoj saradnji dve države, kao i aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu...Vulin je rekao da je Srbija, kao vojno neutralna zemlja, otvorena za saradnju sa svim partnerima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.