Vulin Darmanoviću: Kako se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore

Izvor: RTS, 30.Jan.2020, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin Darmanoviću: Kako se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je ministra spoljnih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića da obrazloži na koji način se Srbija meša u unutrašnje prilike u Crnoj Gori i da te postupke uporedi sa Albanijom.
Aleksandar Vulin navodi da čeka odgovor na pitanje – koje to  "hibridne pretnje" dolaze u Crnu Goru iz Srbije.

"Još čekam da ministar odbrane Predrag Bošković odgovori na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moje pitanje koje to 'hibridne pretnje' dolaze u Crnu Goru iz Srbije. I dalje je jedina dokazana hibridna operacija iz Srbije prodaja hibridnog kukuruza. Sada i Srđan Darmanović govori da se 'Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore', a ne govori kako to", rekao je Vulin, odgovarajući crnogorskom ministru spoljnih poslova.
Vulin je istakao da "posle jasenovačkog genocida, zločinačke Oluje i Bljeska, pokolja Srba u Podrinju, Sarajevu, Mrkonjiću, Žutoj kući, Starom Grackom, Goraždevcu, Radonjićkom jezeru, Livadicama, martovskog pogroma, posle proterivanja i oduzimanja imovine Srba u svim republikama bivše SFRJ, Srbija ima i pravo i obavezu da brine o Srbima gde god da žive.
"Ako Crna Gora ne brine što se Srbi u njoj osećaju diskriminisano, ako Srbi moraju da robijaju zato što su verni zastavi svoje crkve ili naroda, ako Crna Gora ne oseća stid kada se po srpskoj trobojci urinira i ta gadost nekažnjeno deli po medijima, ako se Srbin prebija zato što podigne tri prsta, ako Crna Gora ne oseća potrebu da čuva svoje građane srpske nacionalnosti, onda država Srbija ima obavezu da se bori za opstanak Srba", naveo je Vulin u saopštenju.
Šef diplomatije Crne Gore, Srđan Darmanović, optužio je Srbiju da se meša u unutrašnje stvari te zemlje i poručio da će se, kako je rekao, za ovu situaciju naći rešenje, preneo portal podgoričke Pobjede.
Đukanović ne može da traži od Srbije da ne brine o SrbimaMinistar odbrane osvrnuo se i na komentare crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da Srbija nameće srpstvo izvan svojih granica i naveo da Đukanović može da "izmišlja pretnje", ali da ne može od Srbije da traži da ne brine o Srbima.
"Zašto je postojanje srpske nacije u Crnoj Gori pretnja za Mila Đukanovića i njegove Crnogorce? Zašto su podignuta tri prsta razlog za batinanje? Zašto su poželjni svaki pregovarač i svaka crkva samo ako nisu srpski patrijarh i Srpska pravoslavna crkva? Zašto je trobojka postala uvredljiva u Crnoj Gori a uriniranje po njoj nije? Zašto svaki predsednik države iz okruženja može i sme da brine o svom narodu u Crnoj Gori osim predsednika Srbije", poručio je Vulin odgovarajući Đukanoviću koji je rekao da Srbija nameće srpstvo izvan svojih granica.
Vulin dodaje da sva ta pitanja ostaju bez odgovora, kao što, ističe, još čeka da mu ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković odgovori koje to hibridne pretnje dolaze iz Srbije u Crnu Goru a da nisu hibridi semenskog kukuruza.
"Đukanović ima pravo da prvi u svojoj porodici postane Crnogorac ali nema prava da ostajanje drugih porodica u srpstvu proglasi pretnjom. Može svoj put do Boga Ðukanović da traži preko Miraša ali ne može da brani Srbima da za svog zastupnika pred Bogom imaju patrijarha Irineja i da decu krste u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Može Ðukanović da izmislja pretnje ali ne može od Srbije da traži da ne brine o Srbima i njihovom postojanju", poručio je Vulin u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.