Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuku Staniću za operaciju hitno potrebno 60.000 dolara

DOBOJ - Nakon što su proteklog vikenda Dobojlije pokazale humanost i kupovinom kolača pokušale da obezbijede novac za operaciju petogodišnjeg Vuka Stanića, roditelji ovog dječaka nastavljaju borbu da do kraja oktobra prikupe oko 60.000 dolara i steknu uslove za odlazak na kliniku u Sent Luis.

Vukova majka Milena Stanić nije željela da otkrije koliko novca je prikupljeno, ali prema riječima volonterki koje su na štandu u Parku narodnih heroja i na ulicama Doboja prodale >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << desetine kilograma kolača, sugrađani su bili izdašni, pa su pojedinci za jedan kolač davali i po 50 KM.

Akcija prikupljanja sredstava za operaciju nastavlja se i tokom septembra.

"Imamo mjesec dana da uplatimo na račun klinike taj novac, inače nas 'skidaju' sa liste čekanja. Sljedeći naš korak je humanitarni broj, još čekamo službenu potvrdu, telefonom smo obaviješteni da će biti pokrenut od 1. septembra", pojasnila je Stanićeva. Vuk boluje od paraplegije, navodi Milena, a na klinici u Sent Luisu treba da bude izveden zahvat selektivne dorzalne rizotomije, odnosno odstranjivanje nerva koji izaziva spazam i grčenje mišića.

"Doktori su nam garantovali da će tom operacijom spazam da se reducira, što nam je najbitnije, jer taj spazam izaziva grčenje mišića i stradanje njegovog mišićnog, nervnog i vezivnog tkiva, time počinje da se odražava i na vid, faktički vuče mišiće cijelog tijela, a ima i promjene na centralnom nervnom sistemu", kaže Milena. Za operaciju, koja je zakazana za 29. novembar, i tri nedjelje postoperatovnog oporavka, potrebno je 59.136 dolara, a nakon toga slijede dva mjeseca rehabilitacije na istoj klinici, što se dodatno plaća, navodi Stanićeva, kao i troškovi smještaja za Vuka i pratnju, te troškovi puta u SAD i viza za ulazak u tu zemlju.

Milena i njen suprug Branislav, osim Vuka, imaju još dvoje djece, Mariju (8) i Luku (3), zaposleni su u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, ali kažu da svojim primanjima nisu u mogućnosti da finansiraju operaciju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.