Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovarski Srbi osnovali udruženje "Zaharije Orfelin"

VUKOVAR - Grupa mladih Srba iz Vukovara osnovala je Udruženje "Zaharija Orfelin", koje će raditi na očuvanju kulturne baštine, vere, tradicije i kulture srpskog naroda na ovim prostorima.

Predsednik Udruženja Vitomir Đermanović rekao je da im je namera i da se ne zaboravi ime Zaharije Stefanovića-Orfelina, srpskog pesnika, istoričara, bakroresca, baroknog prosvetitelja, kaligrafa i pisca udžbenika.

Udruženje će, kako je rečeno na osnivačkoj skupštini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokrenuti inicijativu da se jedna ulica u Vukovaru nazove po Zahariju Orfelinu i da se postavi spomen-ploča ovom uglednom Vukovarcu.

Članovi Udruženja nameravaju da pokrenu časopis, da uspostave saradnju sa sličnim udruženjima u inostranstvu, ali i da budu utemeljivači srpskog kulturnog centra u Vukovaru.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, županijske i gradske vlasti.

Zaharija Orfelin rođen je 1726. godine u Vukovaru. Radeći kao učitelj u Novom Sadu 1757. godine započeo je svoj književni i umetnički rad sastavljanjem, kaligrafskim ispisivanjem i ilustrovanjem barokne knjižice u stihovima "Pozdrav Mojseju putniku".

Službovao je kod mitropolita Pavla u Sremskim Karlovcima i vladike temišvarskog Vikentija. U Sremskim Karlovcima je 1759.godine uradio prvu kaligrafiju za učenje krasnopisa, za šta je od Marije Terezije dobio stotinu dukata.

Radio je u Budimu, Beču i Veneciji, u kojoj se zadržao šest godina na poslovima revizora u štampariji Dimitrija Teodosija.Tu su, između ostalih, štampana dva kapitalna dela - "Slavenoserbski magazin" i "Žitije Petra Velikog" u dva toma. Njegova dva posljednja rada su "Večni kalendar" i "Iskusni podrumar".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.