Vukovar: Skup podrške osumnjičenima za ratne zločine u Srbiji

Izvor: Blic, 30.Jan.2011, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovar: Skup podrške osumnjičenima za ratne zločine u Srbiji

VUKOVAR/ZAGREB - Oko 1.500 ljudi, uglavnom bivših boraca, okupilo se danas na skupu u Vukovaru, sa koga je data podrška onima koje Srbija sumnjiči za ratne zločine i istovremeno upućene oštre kritike hrvatskom državnom vrhu zbog slučaja Tihomira Purde.

U komentaru na izjavu jednog veterana da će državnom vrhu biti zabranjen pristup u Vukovar ako Purda, koji je sada u Bosni i Hercegovini bude izručen Srbiji koja ga tereti za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine, hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik Ivo Josipović je novinarima u Zagrebu rekao da je to izjava jednog, i da takvu izjavu sigurno ne bi dala većina ljudi.

Purda je na osnovu međunarodne poternice uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Orašje u BiH. Sud BiH o zahtevu za izručenje Srbije raspravljaće 1. februara. Srbija traži Purdu zbog toga što je u novembru 1991. pucao na ranjene vojnike JNA i dva ubio, a treći je umro u bolnici. Hrvatske pravosudne vlasti ocenile su na osnovu iskaza svedoka da nema osnova za krivično gonjenje Purde.

"Pitanje hoće li neko iz BiH biti izručen ili neće, ovog momenta ne zavisi o Hrvatskoj", rekao je Josipović. "Veterani mogu biti sigurni da sve institucije hrvatske države brinu o njima, jer su oni najzaslužniji za stvaranje današnje države i tu nema nikakvih dilema".

Premijerka Jadranka Kosor takođe je izjavila u Zagrebu da je najbitnije da je hrvatska istraga ustanovila da Purda nije kriv i da su njegovi iskazi u srpskom logoru dobijeni primenom sile.

Povodom najave nekih hrvatskih boraca da će odgovornima za Purdin slučaj zabraniti dolazak u Vukovar, Kosorova je naglasila da će uvek dolaziti u Vukovar jer je njegova počasna građanka.

Učesnici protestnog skupa u Vukovaru izviždali su i uputili uvrede Josipoviću, Kosorovoj, ministru veterana i unutrašnjih poslova Tomislavu Iviću i Tomislavu Karamarku. Protestni skupovi održani su i u Koprivnici i Varaždinu.

Na protestu su bili Karamarko i Ivić, kao i ministri pravde Dražen Bošnjaković i poljoprivrede Petar Čobanković. Premijerka je rekla da je tih četvoro ministara poslala u Vukovar "kako bi razgovarali s ljudima i umirili ih".

Tihomir Purda

Skup je organizovala vukovarska Koordinacija udruženja nastalih iz rata s predsednikom Ivanom Kovačićem. Prisutnima se obratio i poslednji komandant odbrane Vukovara 1991. Branko Borković, koji je kritikovao vladu zbog odnosa prema veteranima, uz ocenu da je Srbija i sada nacistička zemlja.

"Naše vlasti od Hrvatske su napravile veliki šoping centar i sve prodale za jednu kunu", rekao je Borković i dodao da je procesuiranjem hrvatskih branilaca srušeno međunarodno pravo.

Veterani su nosili gomilu transparenata, mešu kojiam je bila i karikatura na kojoj Josipović i Kosor na ražnju okreću veterana "Vama fotelje, nama robija", "Mi smo uhapšeni i transferisani, ali su i izdajice locirane i identifikovane", pisalo je na nekim od transparenata.

Hrvatski ministri očekuju oslobađanje Purde

Hrvatski ministri koji su danas prisustvovali protestu veterana u Vukovaru izrazili su očekivanja da će Tihomir Purda biti oslobođen.

"Stvoreni su uslovi u delovanju ministarstva pravde Hrvatske i državnog tužilaštva da pravosuđe BiH donese jedinu moguću pravednu odluku, a ona je da Tihomir Purda ne bude izručen Srbiji već da bude slobodan čovek", izjavio je ministar pravde Dražen Bošnjaković.

"Želim poručiti da će vlada i resorna ministarstva, kao i do sada, činiti sve da se Purda što pre vrati u Hrvatsku, jer je istraga pokazala da je nevin", rekao je ministar porodice, veterana i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko negirao je da se u vladi razgovaralo o ukidanju zakona o amnestiji, dodavši da u delu javnosti postoji pogrešan sud da niko nije procesuiran za zločine počinjene protiv hrvatskih veterana i civila u ratu.

"Mnogi su procesuirani, a mnogi su naprosto oslobođeni", rekao je on.

I ministar poljoprivrede Petar Čobanković izrazio je uverenje da će pravosuđe BiH doneti odluku da Tihomir Purda ne bude izručen Srbiji.

AI: Hrvatska da procesuira sve ratne zločine

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) apelovaće na zvaničnike Evropske unije da nastave da insistiraju da hrvatske vlasti procesuiraju sve ratne zločine počinjene tokom rata od 1991 do 1995, uključujući visoko pozicionirane zvaničnike, saopšteno je iz organizacije.

Predstavnici AI sastaće se naredne nedelje u Briselu sa zvaničnicima EU koji su direktno uključeni u pristupne razgovore Hrvatske, te sa predstavnicima zemalja članica Unije i članovima Evropskog parlamenta.

Na ovim sastancima biće predstavljen najnoviji izveštaj Amnesti internešenela o ratnim zločinima u Hrvatskoj u kojem se ističu propusti hrvatskog pravosuđa koji su omogućili da ne budu istraženi navodi da su neki visoki politički i vojni funkcioneri Hrvatske učestvovali u ratnim zločinima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.