Vukosavljević sa ambasadorom Meksika o saradnji u arheologiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević sa ambasadorom Meksika o saradnji u arheologiji

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primio je danas Marka Antonija Garsiju Blanka, ambasadora Sjedinjenih meksičkih država u Republici Srbiji.

Na sastanku je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri u mnogim oblastima, ali i da na polju kulture postoji otvoren prostor za čvršće kontakte i jaču saradnju. U planu je potpisivanje Sporazuma u oblasti prosvete, kulture i sporta između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih meksičkih država koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će omogućiti dvema zemljama otvaranje novih kanala komunikacije i širi spektar zajedničkih aktivnosti.

Postignut je dogovor da se osnaži prevodilačka delatnost i da Ministarstvo kulture i informisanja Meksiku pruži podršku u ideji da 2021. godine, kada se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, bude počasni gost Beogradskog sajma knjiga. Ministar je naglasio da bi planirani prevod knjige "Opšta istorija Meksika“ na srpski omogućio našoj publici da bolje upozna ovu bratsku zemlju.

Ambasador je Vukosavljeviću izneo plan druge faze projekta digitalizacije filmova koji Meksiko sprovodi sa Jugoslovenskom kinotekom, ističući kako je na projekat veoma ponosan, budući da se on finansira preko meksičke firme koja je vlasnik mobilnog operatera VIP u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje u oblasti arheologije i zaštite kulturnog nasleđa, s obzirom da je Meksiko država sa najviše arheoloških lokaliteta i veoma značajnim arheolozima. Izražena je obostrana namera da se upravo u ovom, za obe zemlje značajnom, polju ojača razmena iskustava kroz radionice i predavanja koja bi meksički stručnjaci održali na lokalitetima u Srbiji.

Ministar Vukosavljević i ambasador Garsija Blanko složili su se da bi trebalo proširiti spektar projekata koji bi doprineli učvršćivanju veza Srbije i Meksika u oblasti kulture. Ministar je izrazio uverenje da bi kroz adekvatniju promociju Meksika, snažnog turističkog i ekonomskog lidera, građani Srbije dobili mogućnost da bolje upoznaju Sjedinjene meksičke države i pojačaju intenzitet komunikacije, razumevanja i saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.