Vukosavljević s mađarskom delegacijom o saradnje u obrazovanju, nauci i kulturi

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2018, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević s mađarskom delegacijom o saradnje u obrazovanju, nauci i kulturi

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević razgovarao je danas s mađarskom delegacijom, na čelu sa ministrom za ljudske resurse Miklošem Kašlerom, o sprovođenju programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između vlada Srbije i Mađarske za period od 2018. do 2020, saopštilo je srpsko ministarstvo.

Taj Program potpisana je 9. februara ove godine na zajedničkoj sednici srpske i mađarkse vlade u Budimpešti.

Na sastanku je ocenjeno da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dalje razvijati i unapređvati saradnju institucija kulture na nacionalnom nivou. Kao primer uspešne saradnje navedena je saradnja Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Budimpešte, koje večeras i sutra gostuju sa dve predstave "Vrteška" i "Bank Ban" u okviru manifestacije "Nedelja mađarske kulture u Srbiji".

Vukosavljević je kazao da, uprkos činjenici da je saradnja u oblasti prevodilaštva veoma razgranata, treba uložiti dodatne napore da se postigne napredak u ovoj grani kulturne razmene.

Kao povod za namenski program u Mađarskoj mogao bi poslužiti izlazak iz štampe, koji se uskoro očekuje, prevod knjige Milivoja Pavlovića "Venac od trnja za Danila Kiša", kao i uspeh koji je delegacija Srbije postigla na međunarodnom sajmu knjiga u Budimpešti.

Na sastanku su potvrđene inicijative za podizanje spomenika Janošu Hunjadiju u Zemunu, kao i spomen ploča Nikoli Tesli koja bi trebalo da bude postavljena u rekonstruisanom parku Varošliget 2020. godine.

Srpski i mađarski ministar ocenili su da je u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa ostvaren ogroman napredak.

Za maj 2019. godine planirano je otvaranje zgrade Preparandije za javnost, kao mesta nove stalne postavke muzeja Srpske pravoslavne crkve u Sentandreji.

Vukosavljević je zahvalio mađarskom kolegi na saradnji u realizaciji projekta obnove sinagoge u Subotici, kojim se Vlada Srbije pridružila zemljama Evropske unije u obeležavanju 2018. kao "Godine evropskog kulturnog nasleđa".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.