Vukosavljević na kulturnom forumu u S. Peterburgu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević na kulturnom forumu u S. Peterburgu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević učestvovao je na 6. Međunarodnom kulturnom forumu u Sankt Peterburgu.

Obraćajući se učesnicima panela "Literatura i čitanje - Velika revolucija knjige u 21. veku. Uticaj knjige na razvoj društva" on je ocenio da je porast pismenosti i opšteg obrazovanja među stanovništvom uslovio i porast čitalačke publike.

"S druge strane, razvili su se književni žanrovi okrenuti upravo najvećem broju čitalaca koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po tiražima objavljenih dela i danas dominiraju izdavaštvom. U tom smislu, može se postaviti pitanje koliko je, naročito u našem dobu, knjiga pre svega izvor relevantnih naučnih informacija ili literarno umetničko delo, a koliko pripada industriji zabave", rekao je Vukosavljević.

Mesta za prodaju knjiga postaju deo velikih tržnih centara i u njima se, pored knjiga, nude različiti komercijalni sadržaji, primećuje Vukosavljević i dodaje da prevagu u prodaji knjiga odnose publikacije koje nemaju odgovarajući književno-umetnički nivo da bi se mogla okarakterisati kao istinska umetnička ili saznajno utemeljena dela.

Uloga države u takvoj konstelaciji, da bi se omogućilo da knjige utiču na društvo, a ne da društvene okolnosti diktiraju izdavačke programe, po rečima ministra, je da stimulativno deluje na rad onih autora i njihovih izdavača koji su okrenuti knjizi kao umetničkom i naučnom delu.

"Njihove publikacije nisu najprodavanije jer oni računaju na odabranu čitalačku publiku s izgrađenim vrednostima", smatra Vukosavljević.

On dodaje da iz tih razloga Ministarstvo kulture i informisanja Srbije vrši dvostruku podršku izdavanju i plasmanu knjige: kroz konkurs za izdavanje kapitalnih i posebno vrednih dela, u okviru kojeg se finansijski podržava izdavanje dela od visokog umetničkog i naučnog značaja i kroz otkup knjiga za javne biblioteke.

"Na ovaj način, selekcijom naslova objavljenih tokom jedne kalendarske godine, snabdevamo čitaoce knjigama srpskih izdavača", rekao je ministar.

Vukosavljević ističe da je cilj ovih mera formiranje i očuvanje čitalačke publike, okrenute knjigama od dublje vrednosti.

"Ako se u jednom društvu sačuva jezgro obrazovanih čitalaca, to će društvo napredovati, jer će imati nosioce kritičke svesti", napomenuo je ministar.

"Ako smo, kao društvo, usmereni ka ostvarivanju prava i sloboda pojedinaca, građana, ako želimo da humane ideje preobražavaju društvo, ako želimo društveni dijalog između zastupnika različitih mišljenja i koncepcija onda je neophodno ostvariti uslove da knjige, odnosno, ideje istaknute u njima, osmišljavaju vreme i usmeravaju društvene tokove ka dobrom", smatra Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, potrebno je delovati korektivno u svrhu podsticanja izdavaštva kao kulturne misije kroz aktivnosti usmerene ka izgradnji širenja znanja, povećanje nivoa obrazovanja, izgradnju kulturnih potreba, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar je primetio da se u 21. veku desila snažna informatička revolucija koja je temeljno preobrazila pristup informacijama, da je internet postao realnost, sa svim pozitivnim stranama i veoma negativnim posledicama, kao i da se sem nepoželjnom represijom, više ne može ograničiti pristupanje informacijama koje se na njemu nude.

Elektronska knjiga javlja se kao nova mogućnost, ali i pretnja za opstanak knjige u klasičnom, gutembergovskom obliku, podseća Vukosavljević i dodaje da zasad, elektronska izdanja zauzimaju svoj deo javnog prostora kao posrednik znanja i umetničkih sadržaja, ali da ipak ozbiljno ne ugrožavaju knjigu kao medijum.

"Dok novim medijima vlada vizuelna i kratka tekstovna informacija, izgleda da milenijumska veza čoveka i knjige, onog nad svetom zapitanog čoveka počinje od intimnosti taktilnog kontakta sa knjigom kao predmetom, a vrhunac je u činjenici da čitajući ulazimo u posebne imaginativne i saznajne prostore koji ne trpe brzinu i površnost", zaključio je Vukosavljević.

Ovogodišnji Sankt-Peterburški međunarodni kulturni forum posvećen je 135. godišnjici rođenja istaknutog ruskog kompozitora Igora Stravinskog, a deo programa je posvećen 100-godišnjici Oktobarske revolucije u Rusiji.

U njemu učestvuju ministri kulture, šefovi diplomatskih misija, rukovodioci najvećih ustanova kulture, umetnici, stručnjaci u domenu međunarodne kulturne saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.