Vukosavljević: Ofanzivno povećanje kulturne ponude u ruralnim mestima

Izvor: RTS, 07.Sep.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Ofanzivno povećanje kulturne ponude u ruralnim mestima

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je cilj ministarstva u procesu digitalizacije državnih ustanova, da svaka sala u ruralnim područjima Srbije bude opremljena da bi mogla da prikazuje digitalne snimke pozorišnih predstava, koncerata, književnih večeri i drugih kulturnih događaja.
Otvarajući dvodnevnu regionalnu digitalnu konferenciju o trendovima u telekomunikaciji i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medijima "Digital 2017", Vladan Vukosavljević je rekao za Tanjug da kada je reč o digitalizaciji kulturnog nasleđa, Srbija je solidno plasirana i ne zaostaje mnogo za zemljama regiona.

"Pre šest meseci smo osnovali po prvi put Odeljenje za digitalizaciju i radimo sa celom vladom, čiji je jedan od strateških opredeljenja digitalizacija. Ovo je prvi put da vlada i ministarstvo strateški pristupe jednom tako složenom procesu kao što je digitalizacija u kulturi", rekao je Vukosavljević.
Ministar je rekao da se svet nalazi u digitalnoj eri, te da Srbija mora da stane rame uz rame i ide u korak sa razvijenijim nacijama u ovoj oblasti.
"Ovo je doba u kojem ceo svet digitalizuje kompletno svoje kulturno nasleđe. Kada je reč o regionu, mi ne zaostajemo i Srbija je tu vrlo solidno plasirana", istakao je ministar.
On je otvarajući konferenciju u beogradskom hotelu "Metropol" rekao da ministarstvo, pored posla na digitalizaciji bioskopskih sala koje sprovodi Filmski centar Srbije, preduzelo niz aktivnosti iz područja digitalizacije kako bi se ovaj proces "uselio" u sale domova kulture i kulturnih centara u manjim mestima.
"Cilj nam je da svaka sala u Srbiji ima mogućnost da prikaže kvalitetne digitalne snimke pozorišnih predstava, koncerata, književnih večeri i drugih događaja iz oblasti kulture", istakao je Vukosavljević.
Naveo je da je jedan od tri glavna razloga migracija ljudi iz sela ka velikim gradovima, nedostatak sadržaja iz oblasti kulture u tim mestima.
"Digitalna tehnologija nam je omogućila da krenemo u ofanzivno povećanje kulturne ponude u ruralnim područjima i manjim mestima", kazao je ministar i istakao da je potrebno i dalje insistirati na razvoju informaciono-komunikacione infrastrukture.
Vukosavljević je rekao da će jedan od segmenata u Medijskoj strategiji na kojoj ministarstvo radi biti i tema digitalizacije u medijima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Simboličan završetak leta

Izvor: BujanovackiGlas.info, 08.Sep.2017, 09:38

Sklanjanje bine simbolično predstavlja i kraj leta. Uskoro ćemo žaliti za toplim danimaBUJANOVAC, 8. septembar 2017. –  Ovogodišnja sezona kulturno zabavnih manifestacija na otvorenoj sceni ispred Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu je završena...Po okončanju tradicionalnog Kulturnog...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.