Vukićević: Saradnja - ključ za dobrosusjedske odnose u regionu

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukićević: Saradnja - ključ za dobrosusjedske odnose u regionu

SARAJEVO - Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević očekuje da će zajednička sjednica članova Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, koja je zakazana za 4. novembar u Sarajevu, pokazati da su saradnja i dobrosusjedski odnosi ključ za napredak i od koristi za sve u regionu.

"Ovo je prva sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH koja će biti održana u trenutku kada su odnosi dvije zemlje na nivou da se ona može održati", rekao je danas Vukićević Srni.

Ukratko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ističe on, odnosi dvije zemlje su u fazi kada je zajednička sjednica dobrodošla, a to podrazumijeva da postoji perspektiva, da su odnosi dobri i da postoji potreba da ministri iz BiH i Srbije zajednički sagledaju pravce razvoja i mogućnosti daljih bilateralnih odnosa i unapređenja ekonomske saradnje, kao i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Vukićević je ukazao na potrebu jačeg prisustva i korišćenja sredstava razvojnih evropskih investicionih fondova za regionalne infrastrukturne projekte i sve druge realne inicijative koje će koristiti BiH i Srbiji.

Odgovarajući na Srnino pitanje u vezi sa indolentnošću vlasti u BiH da procesuira napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, ambasador Srbije u BiH je rekao da takvi incidenti i ružni događaji nisu dobra preporuka za stabilizaciju odnosa.

"Naglašavam, postoji obaveza BiH da, kao ozbiljna zemlja, u potpunosti istraži taj događaj i da pravdi privede organizatore i neposredne počinioce", zaključio je Vukićević.

Članovi Vlade Srbije stižu u Sarajevo u utorak, 3. novembra, radi održavanja zajedničke sjednice sa Savjetom ministara BiH dan kasnije.

Očekuje se da će na sjednici biti riječi o unapređenju ekonomskih odnosa, o intenziviranju saradnje u oblastima održivog razvoja i zaštite životne sredine, vodoprivrede, energetike, željezničke i putne infrastrukture, prekogranične saradnje i unapređenju regionalne bezbjednosti, te saradnje u oblasti mladih i sporta.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su zajedničku sjednicu na sastanku u Strazburu 1. oktobra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.