Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Uklonjena prepreka

Banja Luka -- Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Hrvatske postigla dogovor po kojem će se optuženima suditi tamo gde se oni nalaze.

To znači da mesto izvršenja zločina nije više glavni kriterijum za nadležnost tužilaštava i sudova. Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević je rekao da je na ovaj način prevaziđena i poslednja prepreka, a to su ustavna ograničenja u Srbiji i Hrvatskoj, kada su u pitanju ekstradicije.

Sporazum o saradnji Tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ratne zločine Srbije i Hrvatske trebalo bi da bude potpisan ove sedmice u Zagrebu, a on prema najavama podrazumeva do sada najširu i najkorektniju saradnju dva tužilaštva.

Vukčević je rekao da je Tužilaštvo Srbije potpuno mobilisano na slučaju Ratko Mladić i da očekuje pomoć zemalja regiona kada je u pitanju privođenje pravdi haških begunaca: "Sve na čemu smo moji zamenici i ja radili ide u smeru da se oni uhapse i da tako Srbija konačno otključa vrata Evropske unije", rekao je on. Srbija može da reši pitanje Mladića, rekao je Vukčević, kao i da su presudne unutrašnje prepreke, politička volja i otklanjanje svih mogućih oblika opstrukcije.

Vukčević je kazao da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima javnost na svojoj strani. "I koliko god to delovalo neubedljivo s obzirom na pečat koji nosimo iz devedesetih, uveren sam da je Srbija zaista spremna da s tom prošlošću raščisti do kraja. Da drugačije mislim ne bih danas razgovarao sa vama kao tužilac za ratne zločine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.