Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Srpsko pravosuđe može da sudi za ratne zločine

Beograd -- Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je da je pravosuđe Srbije sposobno da samostalno procesuira ratne zločine. "Haški tribunal ima ograničen mandat, postupak pred domaćim sudovima je po pravilu javan, prisustni su brojni međunarodni posmatrači i mediji, tako da apsolutno svako može oceniti sposobnost srpskog pravosuđa", rekao je Vukčević u intervjuu "Politici" od subote.

On je dodao da je svrha postojanja specijalnih sudova za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se dokaže da je domaće pravosuđe u stanju da, umesto Haškog tribunala, procesuira najveći broj ratnih zločina. "Ovakva ambicija svakako zahteva vrhunsku profesionalnost i natprosečno kvalitetan tužilački kadar sa kojim ovo Tužilaštvo raspolaže", rekao je specijalni tužilac.

Prema njegovim rečima, intenzivno se radi na slučaju Batajnica gde su pronađeni leševi više stotina Albanaca, a jedan od problema je saradnja sa UNMIK. On je naveo da je potrebna pomoć UNMIK kako bi pred srpskim pravosuđem bilo saslušano nekoliko stotina svedoka sa Kosova, što dodatno otežava teška situacija u toj Pokrajini. Vukčević je naveo da je saradnja sa Haškim tribunalom "korektna i dvosmerna", a da su predstavnici Tribunala početak suđenja za zločin na Ovčari, kod Vukovara 1991. godine, "ocenili najvišom ocenom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.