Izvor: B92, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Nismo imali izbora

Beograd -- Hag više ne može da kaže da Srbija ne želi da uhapsli Ratka Mladića kaže Vladimir Vukčević.

Bezbednosne službe dobro saradjuju po tom pitanju, i nema nikakve opstrukcije, rekao je koordinator akcionog plana za hapšenje haških begunaca u Poligrafu B92. Ratko Mladić je u poslednjih godinu dana tražen i u Beogradu i van njega, a potraga u Deligradskoj je najveća takva akcija do sada, kaže on.

Haško tužilaštvo je izvršilo pritisak na vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji da u danu kada je izglasna nova vlada odmah krene u akciju potrage za Mladićem u vojnom hotelu, nakon što je kancelarija Karle del Ponte dostavila Beogradu podatak da se glavni begunac navodno nalazi u tom vojnom objektu u širem centru grada:

"Bilo je pritiska da se to što pre odradi, ali takva jedna stvar ne trpi odlaganje. Mi smo pokušali to da odložimo, jer smo imali u vidu delikatnost momenta izbora vlade, ali nismo imali izbora", objašnjava Vukčević.

Koordinator Akcionog plana smatra da Hag više ne može da kaže da Srbija ne želi da uhapsi generala optuženog za genocid:

"I ovo je primer. Kad smo i po cenu da ugrozimo izbor vlade išli u akciju, i to je argument ove vlade, a Karla del Ponte ne može ništa da kaže premijeru, jer je on sada pokazao da se ne meša u posao organa".

Vojna bezbednost i BIA dobro saradjuju, iako je rivalitet bezbednosnih službi prirodna stvar, ocenio je Vukčević, istakavši da za godinu dana, koliko se zvanično sprovodi državni plan za hapšenje haških begunaca, nije primetio opstrukciju sa njihove strane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.