Vukčević: Moramo imati pravosudnu istinu o Dobrovoljačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2011, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Moramo imati pravosudnu istinu o Dobrovoljačkoj

BEOGRAD -

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da sada ne želi da komentariše hapšenje bivseg generala Arbije BiH Jovana Divjaka u Beču po poternici Srbije za zločin u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, ali da se mora doći da pravosudne istine o tom zločinu.

"Neću sada da govorim o živom predmetu. On već proizvodi emotivne reakcije mnogih, spekulacije, i ne želim da učestvujem u javnoj debati o njemu. Onda kada dobijemo dopis od našeg ministarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tada ćemo izneti svoj stav", rekao je Vukčević u intervjuu za "Politiku".

"Ovi predmeti bude emocije, otvaraju teme iz prošlosti koje još uvek nisu zatvorene, žrtve očekuju odgovore, političari kalkulišu... U slučaju 'Ganić' bilo je medijske polemike i, nažalost, uglavnom su je vodili političari", dodao je Vukčević.

On je rekao da je razgovarao sa svojim kolegom iz BiH Miloradom Barašinom, pre dva dana, i istakao da je "veoma važno da se potpiše sporazum o ustupanju dokaza što pre, bez obzira na to gde će se voditi postupak koji je pod paralelnom istragom".

Fenomen paralelnih istraga

Na pitanje da li je realno da će Divjak biti izručen našoj zemlji s obzirom na to da je britanski sud prošle godine odbio ekstradiciju Ejupa Ganića, osumnjičenog u istom predmetu, Vukčević je odgovorio da "to zavisi od suda".

"Bosna je u svetu prikazana kao mučenik devedesetih, Srbija kao agresor, i to je politička slika. Slažem se sa (Ivicom) Dačićem, kada kaže da je svaka osuda bilo kog Srbina normalna i očekivana, a svako hapšenje onih koji su osumnjičeni da su nad Srbima počinili zločine jeste politički proces. To je zaista neprihvatljivo", rekao je Vukčević.

"Dokazali smo da ne vodimo političke procese, a ja ću proganjati zločince ma koju uniformu da su imali. Ne mogu da utičem na sudsku odluku, ali ponavljam da je zločin nad vojnicima u Dobrovoljačkoj jedan od najvećih iz tih nesrećnih godina i da niko za njega još nije odgovarao", kazao je Vukčević.

Navodeći da se istraga vodi u Bosni i da je istraga i u Srbiji, Vikčević je istakao da je "to fenomen takozvanih paralelnih istraga".

"Mi smo pomogli našim kolegama kada su tražili da dobiju izjave od svedoka u Srbiji. Od tada je prošlo skoro pet godina. Mi moramo imati pravosudnu istinu o zločinu u Dobrovoljačkoj", zaključio je Vukcević.

O trgovini organima: Zaštita svedoka najvažnije pitanje

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je u predmetu trgovine ljudskim organima na Kosovu "najvažnije pitanje" da li je pravosuđe Euleksa sposobno da reši problem zaštite svedoka.

"Mislim da je to najvažnije pitanje. Unmik je izgubio mnoge svedoke i zbog toga imamo okrnjene slučajeve u Hagu. Ako Euleks sam bude vodio istragu, ako bude političke volje da se to objektivno učini, mora postojati potpuno drugačiji pristup zaštiti svedoka. Uostalom, Žan Šarl Gardeto, izvestilac Saveta Evrope, to je veoma jasno napisao u nacrtu svog izveštaja", rekao je Vukčević.

U intervjuu za "Politiku", Vukčević je kazao da "zaista poštuje kolege iz Euleksa, ali je ambijent u kome rade problematičan".

"Naša zemlja se zalaže za nezavisnu istragu, pomerenu od mogućih političkih uticaja, specijalizovanu samo za ovu temu. Euleks čeka dokaze, ali dokazi se moraju prikupljati i već je bilo dovoljno vremena za to. Mislim da će UN na kraju poveriti mandat Euleksu, bez obzira na naše želje", rekao je Vukčević.

On je istakao da će Tužilaštvo za ratne zločine aktivno sarađivati sa Euleksom, kao i do sada.

"Mi smo otvoreni za saradnju. Ali nećemo pristati da naš trogodišnji rad završi u nekim fiokama kao što je bilo sa istragom Unmika, sa izveštajem iz 'žute kuće' i sl. Mislim da je neophodan neki međunarodni nadzorni, korektivni organ koji bi nadgledao i imao mogućnost da stručno pomaže u istrazi. Ovako, sve se pretvara u političku igru, žrtve nemaju odgovor, Euleks vodi preliminarnu istragu, a to ništa ne znači s procesnog aspekta", kazao je Vukčević.

Na pitanje može li se očekivati da će albanske vlasti, pod pritiskom međunarodne zajednice, dozvoliti da se na teritoriji te zemlje obave pretrage i ekshumacije, ukoliko se utvrdi postojanje masovnih grobnica, Vukčević je kazao da "jedini odgovor jeste zajednička istraga na svakom mestu, bez straha od političkih autoriteta".

"Takva istraga mora proveriti mnoge navode o ovom užasu, a mnogi poznati ljudi moraju dati jasne odgovore na brojna otvorena pitanja iz izveštaja Dika Martija ali i drugih pravosuđa", zaključio je Vukčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.