Vujičić: Šarićev kapital pod lupom od 2005.

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2013, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujičić: Šarićev kapital "pod lupom" od 2005.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Aleksandar Vujičić je rekao da je javno mnjenje u Srbiji u zabludu ako smatra da država ništa nije radila kada je u pitanju kriminalna grupa koju predvodi odbegli nakro bos Darko Šarić i potvrdio da Uprava od 2005. godine prati njegov kapital.

Darko Šarić je na interpolovoj poternici  

"Reč je o vrlo kompleksnim slučajevima, pre svega nedozvoljene trgovine narkoticima, a zatim i pranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novca i imovine koja je stečena tim putem. U pitanju su velike svote novca, ali se na tom slučaju ozbiljno radilo", rekao je Vujičić u intervjuu za nedeljnik

Novi magazin.

 

On je istakao da je Uprava za sprečavanje pranja novca 2005. godine prvi put reagovala povodom sumnji da Šarić pere novac u Srbiji, kada je uputila analitički izveštaj nadležnim organima.

 

"Zbog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i zbog zaštite ličnih podataka nismo u mogućnosti da govorimo o predmetima koje radimo, ali ja nisam siguran da je cela količina novca klana Darka Šarića prana isključivo u Srbiji, mislim da su korišćene i druge destinacije", rekao je Vujičić.

 

On je ukazao da je pranje novca "vrlo kompleksna materija, vrlo je teško i složeno doći do dokaza, prikupiti sve podatke koji se odnose na finansijske transakcije, tako da te provere i istražni postupak ne mogu kratko da traju".

 

"Nigde u svetu istraga protiv organizovane kriminalne grupe ne traje kratko. Postoje različiti sistemi pranja novca koji zavise i od iznosa prljavog novca. Kada neko razbojništvom dođe do 300-400 hiljada evra, on će novac uložiti u stan, kuću, kupiće automobil i ostatak će potrošiti na provod na nekim letovanjima. Ali, kad je reč o desetinama i stotinama miliona evra, onda je situacija potpuno drugačija", naveo je Vujičić.

 

Uprava je, po njegovim rečcima, do saznanja da klan oko Šarića pere novac došla na osnovu sistema za sprečavanje pranja novca koji je u Srbiji uspostavljen i na osnovu prijava određenih transakcija.

 

"Na osnovu naše analize videlo se da je reč o transakcijama koje nisu logične, zbog čega smo posumnjali da je u pitanju pranje novca. Zbog toga smo reagovali i naša saznanja dostavili nadležnim državnim organima", rekao je Vujičić.

 

On je naveo da su do sada u Srbiji donete 23 presude za pranje novca, od kojih su 11 pravnosnažne, a da se vode krivični postupci protiv više od 200 lica zbog pranja novca.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.