Vujanović: CPC nije takozvana

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: CPC nije takozvana

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović usprotivio se kvalifikacijama za Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) da je - "takozvana".

"Konstatacijama da je CPC takozvana, u suštini, i vernici te crkve se označavaju takozvanim", rekao je Vujanović u intervjuu Televiziji Al Džazira za područje Balkana.

Vujanović je ocenio da su takve kvalifikacije povreda verskih prava onih koji pripadaju CPC.

Prema objašnjenju Vujanovića, Crnogorci imaju pravo da pripadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << CPC, ali država treba da poštuje kanonsko pravo prema kojem "pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska ima svoju poziciju".

Vujanović je ocenio neprihvatljivim konstatacije koje su sadržane u podnesku Srbije Evropskom sudu za ljudska prava, da u Crnoj Gori postoje "srpska kulturna dobra".

Srbija je tu konstataciju iznela u podnesku kojim se pridružila tužbi Srpske pravoslavne crkve u vezi sa crkvenom imovinom u Crnoj Gori.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.