Vučurević: Čiji sam ja državljanin?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučurević: Čiji sam ja državljanin?

TREBINJE -

Božidar Vučurević, ratni načelnik opštine Trebinje, hitno je jutros prebačen na neurohirurško odeljenje zemunske bolnice nakon što mu je pozlilo u hotelskoj sobi u Beogradu u kojoj je smešten nakon što mu je ukinut pritvor.

Vučurević je potvrdio Srni da se oseća veoma loše i iscrpljeno, da je na infuzijama i da su u toku ispitivanja, te da je neizvesno kada bi mogao da bude otpušten iz bolnice.

On kaže da je njegovo, od ranije narušeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravstveno stanje pogoršao skoro petomesečni boravak u pritvoru, kao i veoma loši uslovi u zatvoru gde je bio smešten sa kriminalcima i drugim osumnjičenim za teška krivična dela.

Vučurević je ponovio da je zbog celokupne situacije razočaran u "majku Srbiju" i Republiku Srpsku, te da se pita čiji je državljanin, jer niko ne vodi računa o njemu.

On je potvrdio da, zbog odmora koji su u toku, nije dobio odgovor na pismo koje je 12. avgusta uputio ministru pravde RS Džerardu Selmanu, u kome ga je zamolio da stane u njegovu pravnu zaštitu i da ne dozvoli da državljani Srpske budu predmet trgovine "zarad prikupljanja političkih poena bilo koje vlasti u regionu".

Obaveštavajući ministra da više od četiri meseca traje njegova borba za "istinu i pravdu, borba za očuvanje digniteta otadžbinsko-odbrambenog rata", Vučurević je u pismu izrazio nezadovoljstvo što se iz RS niko ne oglašava o njegovom pitanju.

On je ministru ukazao da je rođen 1936. godine i upoznao ga da je u dva navrata lečen zbog zdravstvenih problema sa srcem, napominjući da svako odgađanje ukidanja svih mera obezbeđenja koje mu je sud izrekao, dovodi do iscrpljivanja njegovih fizičkih, zdravstvenih i materijalnih mogućnosti.

Božidar Vučurević uhapšen je 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedelju dana kasnije zahtev za njegovo izručenje podnela je i BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.

Vučureviću je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu u kome je proveo dva i po mjeseca i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka koji je protiv njega pokrenut po molbama za izručenje Hrvatske i BiH.

Ratni načelnik Trebinja smešten je u jednom hotelu u Beogradu i zbog zabrane napuštanja teritorije Srbije oduzeta su mu sva dokumenta, a svakog ponedeljka i četvrtka mora se javljati sudu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.