Vučković: Pad investicione aktivnosti u 2014. šest odsto

Izvor: Blic, 11.Feb.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučković: Pad investicione aktivnosti u 2014. šest odsto

Realni pad investicione aktivnosti u Srbiji u ovoj godini najverovatnije će iznositi oko šest procenata, izjavio je danas urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi Vladimir Vučković.

- Ako se sumiraju trendovi za 2013, ta godina je bila uspešna po rezultatima industrijske proizvodnje i izvoza i uvoza, a imamo i poboljšanje u spoljnotrgovinskom bilansu, ali zabrinjava poslednji kvartal, u kojem je došlo do slabljenja industrijske proizvodnje i preokreta u dinamici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvoza i uvoza. Tako da ono s čime ulazimo u 2014. nije obećavajuće - rekao je Vučković, član Fiskalnog saveta.

Na predstavljanju najnovijeg broja MAT-a, Vučković je kazao da je očekivani pad investicione aktivnosti od šest odsto veoma loš rezultat, kao i da je taj negativan trend usko povezan sa proizvodnjom gradjevinskog materijala, gde postoji "uporan silazni trend" koji se slaže sa dinamikom investicija.

Ukupna industrijska proizvodnja u 2013. je značajno povećana za 5,5 odsto u odnosu na 2012. godinu, ali je u decembru njen medjugodišnji rast sveden na samo 0,5 odsto.

Proizvodnja prerađivačke industrije u decembru 2013. je bila za 1,9 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine, tako da je porast za celu 2013. iznosio 4,8 odsto.

Trend izvoza kapitalnih proizvoda je prešao iz brzo uzlaznog u brzo silazni trend polovinom godine, a glavni uzrok je usporavanje izvoza automobila, dok je inflacija u 2013. godini bila 2,2 odsto, odnosno ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od ciljane inflacije Narodne banke Srbije, koja je bila četiri plus-minus jedan i po odsto.

Vučković je u Privrednoj komori Srbije naglasio da je inflacija od 2,2 odsto proistekla iz pojeftinjenja prehrambenih proizvoda, hrane i bezalkoholnih pića i relativno malog poskupljenja osnovnih kategorija potrošačke korpe.

On je istakao da je poljoprivredna sezona u 2013. bila uspešna i da je Srbija izvezla 1,3 miliona evra prehrambenih proizvoda, po čemu je po vrednosti izvoza odmah iza najvećeg ostvarenog izvoza - motornih vozila i prikolica od skoro dve milijarde evra.

Prema njegovim rečima, pokrivenost uvoza izvozom je u 2013. iznosila 71 odsto, a u decembru te godine - 62 odsto.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučković: Pad investicija u 2014. šest odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2014

Realni pad investicione aktivnosti u Srbiji u ovoj godini najverovatnije će iznositi oko šest procenata, izjavio je danas urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi Vladimir Vučković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.