Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2017, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučinić: Vlast me blati jer nisam podlegao pritiscima

Član predsedništva Narodne stranke, bivši sudija Vladimir Vučinić, izjavio je danas da to što je pre oko mesec dana postao član nove političke stranke ne može imati bilo kakve veze s neefikasnošću pravosuđa, koja se inače ne meri u tako kratkom periodu.

Povodom izjave predsednika Srbije da je pravosuđe u Srbiji neefikasno i izloženo političkim uticajima, ali da je to nasleđeno i da se to vidi i po tome što je "Miškovićev privatni sudija" zvanično postao visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << funkcioner Jeremićeve stranke, Vučinić je rekao da ga vlast blati jer nije podlegao pritiscima.

"Notorna je neistina da sam bio nečiji 'privatni sudija', i to iznose oni koji se ne mire sa mojim nepristajanjem da budem njihov 'partijski sudija'", naveo je Vučinić u pisanoj izjavi koju je prenela Narodna stranka.

Prema njegovim rečima, to što je pravosuđe, kako prvi put priznaje i aktuelna vlast, neefikasno, može biti samo posledica njene nespobnosti da organizuje rad pravosuđa.

"Takođe, to je rezultat i pogrešnih i zlonamernih odluka pojedinih poslušnika na rukovodećim mestima u sudu, koje su primorale neke kvalitetne sudije da napuste pravosuđe, dok je premeštanje sudija iz jednog u drugo odeljenje, mimo bilo kakvih pravila, kriterijuma i stvarne potrebe, nanelo nesagledivu štetu srpskom pravosuđu", rekao je Vučinić.

On je rekao da će za to jednog dana morati da se polože računi građanima.

"Jasno je da sada oni koji su time unizili pravosuđe, dovodeći ga na rub propasti, na ovaj ili sličan način 'peru ruke', bezuspešno blateći one koji, braneći čast i dostojanstvo sudijske funkcije i pravosuđa, nisu podlegli njihovim pritiscima i ucenama", kazao je Vučinić.

Narodna stranka je dodala da je slučaj "sudije Vučinića" u nekim domaćim, ali i inostranim zvaničnim izveštajima prikazan kao primer pritiska izvršne na sudsku vlast, odnosno sudijsku nezavisnost, što se izjavom sa mesta predsednika Republike ponavlja i potencira u odnosu na aktuelne sudije koje časno i odgovorno obavljaju svoju funkciju".

Vučinić je bio sudija koji je predsedavao većem koje je sudilo biznismenu Miroslavu Miškoviću. U centar pažnje javnosti došao je pošto je u decembru 2013. godine vlasniku "Delte" vratio pasoš i dozvolio mu poslovni put u London.

Njega je Visoki savet sudstva smenio sa dužnosti sudije Specijalnog suda na lični zahtev u februaru ove godine, a nakon, kako je tvrdio Vučinić, pritisaka kojima je bio izložen u ovom postupku, naročito posle odluke da Miškoviću vrati pasoš. Vučinić sada radi kao advokat.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Vlast me blati jer nisam podlegao pritiscima"

Izvor: B92, 13.Dec.2017

Beograd -- Član predsedništva Narodne stranke, bivši sudija Vladimir Vučinić, izjavio da to što je postao član stranke ne može imati veze s neefikasnošću pravosuđa...Povodom izjave predsednika Srbije da je pravosudje u Srbiji neefikasno i izloženo političkim uticajima, ali da je to nasledjeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.