Vučinić: DS neće popustiti SVM u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2010, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučinić: DS neće popustiti SVM u Subotici

SUBOTICA - Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) odobrilo je večeras funkcionerima SVM Jeneu Maglaiu i Arpadu Šveleru da podnesu ostavke na funkcije predsednika i sekretara Skupštine Grada Subotica, a gradonačelnik Subotice i funkcioner Demokratske stranke (DS) Saša Vučinić izjavio je ranije danas da će koalicione odnose sa Savezom vojvođanskih Mađara (SVM) usloviti odgovor druge strane na predlog o rukovođenju Direkcijom za izgradnju grada.

Vučinić je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare ranije danas ocenio da je to firma koja treba da reprezentuje politiku grada i da je reč o preduzeću koje upravlja trećinom gradskog budžeta.

"Mi smo SVM dali predlog koji podrazumeva da naša koalicija (Za evropsku Suboticu) kontroliše poslovanje Direkcije za izgradnju grada. Da li će to biti pripajanjem Direkcije Gradskoj upravi ili će biti reč o kadrovskim smenama, ne znam još. Bitno je da će postojati kontrola rada Direkcije", rekao je Vučinić.

SVM: Cilj je odstranjivanje Mađara iz lokalne vlasti

U saopštenju SVM, povodom ostavke Jenea Maglaia i Arpada Švelera, navodi se da SVM smatra da u Subotici ne postoji mogućnost za normalnu saradnju te stranke i koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS).

"Neskriveni cilj DS je eliminacija SVM iz lokalne samouprave i odstranjivanje izabranih predstavnika mađarske zajednice iz lokalne vlasti", ocenjuje u saopštenju.

Predsedništvo SVM je odlučilo da pokrene disciplinski postupak u kojem će razmatrati isključivanje iz stranke počasnog predsednika i bivšeg predsednika SVM Jožefa Kase i nekadašnjeg predsednika Saveta SVM Zoltana Bunjika zbog izjava u kojima su kritikovali rukovodstvo stranke i koje su "naškodile stranci i mađarskoj zajednici u Vojvodini".

Predsednik SVM Ištvan Pastor je rekao agenciji Beta posle sednice predsedništva stranke da očekuje hitno sazivanje sednice Skupštine Grada Subotica i usvajanje ostavki Maglaia i Švelera, ocenivši da je koalicioni sporazum sa DS samo formalno na snazi, a ne i faktički.

"Sporazum nije i faktički na snazi zato što je izmenjen i zato što su naši koalicioni ili bivši koalicioni partneri povlačili poteze u pravcu da se SVM istisne iz lokalne vlasti", rekao je Pastor.

Dodao je da je SVM bio primoran da to prihvati i da nije mogao da povuče drugačiji potez i istakao da je odluka o ostavkama doneta jedinstveno, te da u SVM nema razmimoilaženja.

Prema njegovim rečima, Direkcija je prošle godine radila bez plana i nije jasno kakvi su planovi za ovu godinu.

Vučinić je rekao i da će, ukoliko SVM ostane pri svojim stavovima, najverovatnije uslediti smenjivanje direktora Direkcije za izgradnju grada.

"Direkcija je instrument za sprovođenje politike grada, a taj odnos se u međuvremenu negde izgubio po partijskim ćoškovima", ocenio je gradonačelnik.

Najavio je da će početkom naredne nedelje inicirati održavanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj će biti razrešeni članovi Gradskog veća iz SVM.

Gradonačelnik je rekao i da situacija u Subotici ne bi trebalo da se odrazi na odnose sa SVM na pokrajinskom i republičkom nivou.

Što se tiče koalicije u Subotici, Koalicija za evropsku Suboticu će najverovatnije potražiti partnere u strankama sa kojima je izglasala odluku o rekonstrukciji Gradskog veća, dodao je Vučinić.

Gradonačelnik Saša Vučinić je rekao i da neće smenjivati direktore gradskih preduzeća iz SVM ukoliko njihov rad bude zadovoljavajući.

SVM razmatra ostavke svojih funkcionera u Subotici

"Koalicija za Evropsku Suboticu, na čelu sa Demokratskom strankom želi da preuzme sve poluge vlasti i upravljanje svim novčanim tokovima u gradu", istakao je obrazlažući svoju ostavku predsednik Skupštine grada Jene Maglai, dodajući da se u takvim uslovima svakako ne može govoriti partnerskom odnosu u okviru vladajuće koalicije u Subotici.

Maglai je podsetio da je Demokratska stranka nakon poslednjih izbora za podršku na republičkom nivou sa Savezom Vojvođanskih Mađara potpisala koalicioni sporazum na Lokalnom nivou u Subotici, koji je podrazumevao ravnopravan odnos u strukturi vlasti, iako je DS tada u Subotici osvojio više odborničkih mesta.

Na konferenciji za novinare SVM, održanoj ranije danas, rečeno je da ta stranka sada neće povlačiti direktore javnih preduzeća, kao i da je jedan od ključnih problem u razgovorima sa koalicionim partnerima ko će biti direktor Direkcije za izgradnju grada.

Lider SVM Ištvan Pastor je ocenio da dani koalicione krize u Subotici samo potvrđuju njegove navode da je reč o svojevrsnoj kazni SVM zbog neglasanja za republički budžet u Skupštini Srbije.

"Dani za nama potvrđuju da nije reč o racionalizaciji lokalne samouprave i nameri da se ona učini efikasnijom. U ponedeljak će biti pune dve nedelje od kada smo ponudili ostavke. Ako je namera efikasnija uprava mi više od toga nismo mogli učiniti, ali postavljam pitanje da li je gradonačelnik mogao više nego što je pokazao u ove dve nedelje", rekao je Pastor.

SVM optužuje demokrate da se u Subotici svete SVM jer ta stranka nije glasala za republički budžet u Skupštini Srbije.

Koaliciona kriza u Subotici traje od nedavne rekonstrukcije Gradskog veća kojom su ukinuta dva od pet resora koja su vodili kadrovi SVM.

Tu rekonstrukciju podržali su pojedini odbornici Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije, pa SVM optužuje DS da je izabrala nove koalicione partnere.

Nakon rekonstrukcije Gradskog veća ostavke su ponudili i preostali članovi veća iz SVM. Ta stranka je saopštila da ne zazire od opozicionog statusa, ali da pokušava i da zaštiti koalicioni dogovor iz obzira prema glasačima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.