Vučićeva poseta BiH naglašava želju za pomirenjem

Izvor: Southeast European Times, 28.Maj.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićeva poseta BiH naglašava želju za pomirenjem

Nedavna poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Sarajevu istakla je pozitivne promene u odnosima između dve zemlje.

28/05/2014

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 28.5.2014.

Nedavna poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini (BiH) pokazala je snažan politički pristup pomirenju i pozitivan je znak za region, rekli su eksperti.

„Sama činjenica da je Vučić odabrao Sarajevo za prvo putovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kao premijer, dokaz je podrške pomirenju i dobar je signal za ceo region“, izjavio je za SETimes profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Odnosi između BiH i Srbije su se poboljšali, ali mnogi eksperti smatraju da je srpski entitet u BiH Republika Srpska podelio zemlju zbog svoje želje za otcepljenjem.

Tokom posete 13. maja Vučić se sastao sa zvaničnicima u Sarajevu da bi sa njima razgovarao o značaju saradnje na polju trgovinske razmene, turizma i dobara, kao i o drugim projektima između dve zemlje.

„Nakon otklanjanja političkih problema, kompanija Prevent iz BiH uskoro će kupiti livnicu u Prijepolju koja će zaposliti 500 radnika. Srbija je od 2012. godine investirala 842,4 miliona eva u BiH“, rekao je Vučić, navodeći da je prisutan stalni rast trgovinske razmene između dve države.

Srbija i BiH su veliki trgovinski partneri. Trgovinska razmena između dve zemlje porasla je za 20,9 odsto u prvom kvartalu 2014, u poređenju sa istim periodom 2013. godine. Izvoz iz BiH povećao se za 28 odsto, a izvoz iz Srbije za BiH za 18,1 odsto.

„Treba gledati prema napred, zatvarati rane iz prošlosti. To zahteva fer i čist odnos na svim područjima između BiH i Srbije“, poručio je predsedavajući Veća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u izjavi za SETimes.

Eksperti su rekli da političke stranke u BiH takođe povoljno gledaju na Vučića i njegove stavove prema BiH.

„Političke partije su uglavnom pozitivno ocenile Vučićevu pobedu, jer smatraju da je on radikalno promenio dosadašnju licemernu politiku [bivšeg predsednika] Borisa Tadića i Srbije prema BiH. Zato je i njegova poseta protumačena kao doprinos stabilizaciji prilika na ovom području“, rekao je Enver Kazaz, profesor Univerziteta u Sarajevu, u izjavi za SETimes.

„Želim da gradim poverenje i bolje odnose sa svim građanima BiH“, rekao je Vučić tokom posete. „Uveren sam da i građani BiH to žele. Za tako nešto mora da postoji poštovanje i međusobno uvažavanje, a to sa srpske strane imate. Bez ikakvog skrivanja i licemerja, to je najviše što Srbija može da učini i što očekuje od BiH.“

„Celokupan ton njegove posete i poruke koje je uputio podrška su procesu pomirenja i budućim odnosima“, rekao je Simić.

Dopisnica Bojana Milovanović iz Beograda doprinela je ovom izveštaju.

Kako će se pod Vučićevom vladom promeniti odnosi između BiH i Srbije? Recite nam šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.