Vučićeva osuda napada doprinela bi zatišju Makron od nas traži dve stvari - i nijedna nije dobra

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2023, 13:38

"Vučićeva osuda napada doprinela bi zatišju" Makron od nas traži dve stvari - i nijedna nije dobra

Makron zatražio formiranje ZSO i pozvao Vučića da osudi događaje u Banjskoj.

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas u Tirani na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na KiM a predsednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napade u Banjskoj 24. septembra.

Makron je na konferenciji za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom ocenio "da bi Vučićeva osuda napada doprinela povratku zatišja" na severu KiM, prenosi Reporteri. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Istakao je da vlasti u Prištini i Beogradu treba da ponovo organizuju izbore na severu KiM i obezbede učešće Srba na izborima.

- Očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da reorganizuju izbore, da Srbi na njima učestvuju, kao i potpuno formiranje Udruženja (ZSO). Očekujem da će Vučić biti odgovoran i isto očekujem od kosovskog predsednika i premijera - rekao je Makron.

On je podsetio da je Francuska stopirala bezvizni režim za tzv Kosovo jer Priština "nije održala reč".

- Jasno kažem, verovali smo vam za vize, slučaj je obustavila Francuska jer se radi o poštovanju date reči i reč se ne drži. Očekujem da će strane krenuti napred i to je uslov mira na celom prostoru - dodao je on.

Za francuskog predsednika Emanuela Makrona određivanje konkretnih datuma za članstvo neke zemlje u Evropskoj uniji nema smisla.

- O evropskim integracijama odlučuju reforme koje preduzimaju države u procesu pridruživanja - rekao je on.

On je govorio o evropskoj perspektivi Albanije i Zapadnog Balkana i rekao da je "nemoguće  danas, u vreme kada je Evropa u teškim vremenima, između ponovljenih ratova i podsticanog ekstremizma, da se kontinent zamisli bez Albanije ili Balkana", prenosi Albanian post.

Makron, koji je prvi francuski predsednik koji posećuje Albaniju u njenoj modernoj istoriji, najavio je i sredstva EU koja su predviđena za reformske projekte u ovoj zemlji.

- Za četiri projekta izdvojeno je 210 miliona evra, a do 2027. godine biće izdvojeno više od 600 miliona evra za nove projekte prema vašim prioritetima - rekao je Makron, prenosi albanski Juronjuz.

Francuski predsednik je, između ostalog, naglasio da će doći do pomaka u nastavku zajedničke agende dve zemlje, pominjući i povećanje francuskih investicija u Albaniji.

Premijer Albanije Edi Rama uverio je predsednika Francuske Emanuela Makrona da će Albanija postati Evropa Balkana, iako je, kako je rekao, "čeka mnogo posla". Rama je Makronovu posetu opisao kao više prijateljsku i posvećenu daljem produbljivanju odnosa između zemalja, a ne kao formalnu.

Ovaj odnos je, prema Rami, doživeo neočekivan razvoj poslednjih godina kao rezultat ponovnog angažovanja Francuske u regionu, "kroz direktnu posvećenost predsednika u potrazi za veoma konkretnim i produktivnim odnosom EU ​​i Zapadnog Balkana".

Rama je odbacio ideju o kalendarskom procesu za punopravno članstvo Albanije u Evropskoj uniji. On je rekao da u interesu Albanije "nije datum, čak ni da budemo privilegovani u odnosu na druge zemlje, već da se menja istorija naše zemlje".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.