Vučićeva čestitka Siju

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićeva čestitka Siju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu povodom velikog jubileja, 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.
Aleksandar Vučić je uz najbolje želje kineskom narodu, "sa kojim nas veže čelično prijateljstvo, da nastavi putem svestranog napretka, sledeći mudro liderstvo" naveo da Srbija pozdravlja sve uspehe koje Kina postiže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od Dana osnivanja 1. oktobra 1949. godine.

"Pod vizionarskim rukovodstvom njenih lidera, uz snažno jedinstvo Komunističke partije Kine, Vaša divna zemlja je u poslednjih sedam decenija, uprkos brojnim izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu, izrasla u jednog od najuvažavanijih partnera u svetu, koji doprinosi očuvanju mira i stabilnosti, kao i globalnom razvoju", kaže se u čestitki predsednika.
Predsednik Vučić je izrazio duboko poštovanje prema kineskom predsedniku i drugim velikim kineskim liderima, jer su, kako navodi, svi uspesi Kine u poslednjih sedam decenija rezultat "Vaše i njihove promišljenosti, znanja, hrabrosti i čvrste vere u narod i svoje ideale".
"Svojim neuporedivim razvojem u samo 70 godina, Kina je pokazala svetu kako se upornošću, radom i posvećenošću rukovodstva i naroda od nerazvijene zemlje izgrađuje ekonomska sila, pionir u infrastrukturnim poduhvatima i predvodnik u oblasti inovacija, modernih tehnologija i svemirskih istraživanja", kaže se u čestitki.
Istovremeno, navodi Vučić, Kina je jedan od najboljih primera kako se, na miran i dostojanstven način, brani sopstveni integritet i državni suverenitet i rešavaju istorijski sporovi.
"Uveren sam da će, uz Vaše liderstvo u uspešnom sprovođenju reformi, sa ciljem izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, Kina uskoro ostvariti i veliki kineski san na dobrobit celog sveta", istakao je Vučić.
Izuzetno je, kaže, ponosan na činjenicu da su odnosi Srbije i NR Kine dostigli najviši nivo u istoriji "upravo sada kada imam čast da budem predsednik Srbije, i time jedinstvenu priliku da, zajedno sa Vama, ulažem napore ka daljem obogaćivanju svestranog strateškog partnerstva".
Raduje se, kaže, što je Srbija deo vizionarske inicijative "Pojas i put", koja svojim širenjem nudi mogućnosti daljeg napretka celom svetu, što potvrđuje i sve veći broj zemalja koje joj se priključuju.
Srbija, dodaje, pridaje izuzetan značaj i saradnji na regionalnom nivou, kroz mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.
"Raduje nas razvoj ekonomske saradnje, posebno projektne saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao i nove kineske investicije u Srbiji, poput uspešnog ulaganja u Železaru Smederevo i RTB Bor, što, uz otvaranje novih fabrika, doprinosi ukupnom razvoju Srbije i regiona u celini", stoji u čestitki predsednika Vučića.
Vučić je izrazio posebnu zahvalnost Narodnoj Republici Kini na pomoći u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao pitanju od suštinskog državnog i nacionalnog interesa.
"Imajući u vidu njen ugled i uticaj u svetu, izuzetno cenimo razumevanje Kine, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama. Istovremeno, želim da Vam ponovim odlučnu i nedvosmislenu podršku Srbije politici ‘jedne Kine‘", navodi u čestitki predsednik Vučić dodajući da se nada skoroj poseti predsednika Sija Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić čestitao Siju 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine

Izvor: Blic, 01.Okt.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Kine Si Đinpingu povodom velikog jubileja, 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, uz najbolje želje kineskom narodu, sa kojim nas, kako je naveo, veže čelično prijateljstvo, da nastavi putem svestranog napretka, sledeći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.