Izvor: RTS, 09.Feb.2021, 12:33

Vučić za kinesku državnu televiziju: U nevolji se vidi ko je pravi prijatelj

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je Kina pravi prijatelj Srbije jer je zemlja dobila preko potrebnu pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa.
U intervjuu za kinesku državnu televiziju, Vučić je rekao da su Inicijativa "Pojas i put" Kine i zemalja Centralne i Istočna Evrope zabeležila pozitivne rezultate, a Srbija nastoji da razvije ekonomsku saradnju i ojača protivepidemijsku saradnju sa Kinom.

"Prijatelj u nevolji je zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijatelj. Veoma smo zahvalni na kineskoj pomoći i to ne krijemo. Čekamo potrepštine bez obzira na to da li su u pitanju respiratori ili vakcine", naveo je Vučić.
Ukazujući na značaj inicijative "Pojas i put", Vučić je rekao da je ona olakšala saradnju Kine i zemalja Ccentralne i Istočne Evrope, i izrazio nadu u dalje jačanje ekonomskih veza Kine i udruživanje u borbi protiv kovida 19.
Srbija je u januaru dobila milion doza vakcina iz Kine, a zahvaljujući tim vakcinama, istakao je Vučić, Srbija je sada vodeća u vakcinaciji u Evropi.
Pohvalio je Kinu za ispunjenje obećanja da će vakcine učiniti globalnim javnim dobrom kad budu dostupne, sa većom pristupačnošću i dostupnošću zemljama u razvoju. 
"Želim da čujem više o kineskom iskustvu"Naglasio je da su obe zemlje su postigle produktivne rezultate u oblasti infrastrukture, građevine, energetike, telekomunikacija, obrazovanja i kulture u okviru saradnje "Pojas i put".
Ta saradnja obezbedila je Srbiji stotine hiljada radnih mesta, kao i rast BDP-a, rekao je Vučić.
Za Samit Kine i zemalja Centralne i Iistočne Evrope koji se održava u formi video-konferencije, Vučić je rekao da se nada da će čuti više o kineskom iskustvu.
"Veoma me zanima govor predsednika Si Đinpinga. Želim da vidim njegov pogled na globalnu budućnost i njegov pogled našu saradnju, kao i koji su kineski planovi", naveo je Vučić. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.