Vučić za RTS: Četiri moguća cilja prištinskih mera

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić za RTS: Četiri moguća cilja prištinskih mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost analizirala odluka Prištine o podizanju takse na 100 odsto za srpske proizvode i da su podeljeni određeni zadaci. Najavljuje mirnu, ozbiljnu i odgovornu reakciju i poručuje da mere nisu odmazda zbog glasanja u Interpolu. Predsednik kaže da će se sutra sastati sa predstavnicima Srba sa Kosmeta.
Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izašao sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi gostovao u Dnevniku RTS-a. Kako je rekao, za odluku Prištine o taksama postoje četiri osnovna cilja.

Prvi cilj je veliki pritisak koji bi vodio ka kapitulaciji Beograda i priznavanju prištinske nezavisnosti.
Drugi cilj je da se tiho sprovede najsnažnije etničko čišćenje Srba sa prostora Kosmeta, i severno i južno od Ibra. Ukazuje da Srbi žele da kupuju srpske proizvode.
Predsednik kaže da je u suštini reč o zabrani trgovine i kaže da je to, nažalost, moguće zahvaljujući sporazumu o pečatu iz 2011. godine i uspostavljanju granice između Srba i Srba. 
Ističe da su prištinske vlasti preduzele posebne mere, da su naredile policijskim jedinicama da onemoguće i, kako oni kažu, ilegalni prolaz robe ka severu Kosova i to je dokaz da su ozbiljno pripremali odluku. 
Kao treći cilj naveo je pritisak na međunarodne organe i institucije kako bi im učinili ustupke po pitanju vizne liberalizacije.
Vučić je rekao da je četvrti mogući cilj dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih interesa.
Poručuje da je izjava Federike Mogerini, koja je osudila prištinske mere, logična i zahvalio joj na tome.
"Mere nisu odmazda zbog Interpola" 
Predsednik Srbije ističe da Beograd neće uvoditi kontramere sličnog tipa i da neće kršiti Cefta sporazum kao ni SSP. Poručuje da će Srbija biti stabilan partner svakome.
"Ali suština je da ovo nema veze sa odmazdom zbog Interpola", kaže Vučić i dodaje da to tako prenose mediji u zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, a kako je rekao, video je i da su mnogi drugi naseli na to.
"Naša mala pobeda u Interpolu nije kršenje bilo kakvog sporazuma, molim vas, razumite", poručuje Vučić.  
Osvrnuo se i na razgovor sa ambasadorima Kvinte i EU kojima je ukazao da Srbija nije ništa prekršila. 
Naveo je da je Srbija bila blizu poraza prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesko, i da je Priština od tada izgubila 16 glasova, a da je Beograd u međuvremenu dobio šest.
"Dakle oni gube, vidi se da gube dramatično i nervoza je velika", rekao je predsednik.  
Međutim, još jednom ističe da Srbija nije prekršila nijednu obavezu i da nije prihvatila prvi Briselski sporazum, koji je sadržao obavezu puštanja u međunarodne organizacije.  
"Nismo krivi ni za šta, i zato je takva reakcija Mogerinijeve i svih drugih", navodi Vučić.  
Kaže i da su predstavnici Rusije i Kine pružili punu podršku Beogradu i da misli da su i zemlje Kvinte razumele da je reč o kršenju svih sporazuma. 
Najavljuje da će reakcija biti mirna, ozbiljna i odgovorna i da će se sutra sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ SA SEDNICE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Reagovaćemo racionalno i odmereno, a ne KONTRAMERAMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2018

- Razmatrali smo odluku Prištine. Nihov cilj je da dođe do kapitulacije Beograda i priznanja nezavisnosti. Ovo je zabrana trgovine i ovim je onemogućeno i da naš narod na Severu dobije robu. Njihov cilj je da se tiho izvrši etničko čišćenje, rekao je u pauzi sednice Saveta za nacionalnu bezbednost...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić o merama Prištine: Nećemo uzvraćati na sličan način, ostaćemo pouzdan partner

Izvor: RTS, 21.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom prištinskih taksi na srpsku robu, da je suštinski doneta zabrana protoka roba. Kaže da to nije civilizacijska niti razumna odluka i da Srbija neće uzvraćati sličnim merama, jer želi da ostane...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.