Vučić u Sarajevu: Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog prijatelja

Izvor: RTS, 07.Sep.2017, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Sarajevu: Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa članovima Predsedništva BiH imao otvorene razgovore o više konkretnih problema, napominjući da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog prijatelja. Ne slažemo se uvek u svemu, ali su odnosi uvek iskreni, napomenuo je Vučić. Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je poseta predsednika Srbije početak potpuno novih odnosa zvaničnog Sarajeva i Beograda. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Draganom Čovićem istakao da je u Sarajevo došao kao predsednik Srbije da kaže da u Srbiji BiH ima pravog prijatelja.

Predsednik je rekao da to kaže iako "mnogi u to neće verovati i da se poneko neće tome obradovati".
"Srbija i BiH imaju trgovinsku razmenu na nivou od gotovo 1,5 milijardi evra, ona je najveća za našu zemlju i mislim da je najviša za BiH, mislim u regionu, odmah iza Nemačke, Rusije i Italije", istakao je Vučić, koji je ranije danas u Sarajevu dočekan uz vojne počasti.
Predsednik je rekao da je sa Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem razgovarao o više konkretnih problema, među kojima je i pitanje granice.
"Upravo završavamo formiranje komisije za granicu i da ćemo uskoro rešiti taj problem, još tri odsto treba da rešimo i mislim da smo blizu. To bi bio izvanredan signal za region i BiH i da pokažemo da smo u stanju da se dogovorimo jedni sa drugima", naglasio je Vučić.
Predsednik je rekao da njegova reč da nam je neko prijatelj nije ni floskula ni forma.
"Moja reč ima značenje, izgovorio sam je ne samo kao Aleksandar Vučić nego i kao predsednik Srbije", napomenuo je Vučić.
Rekao je da je u Sarajevu doživeo toplo gostoprimstvo i od Dragana Čovića i Mladena Ivanića, a posebno je naglasio i gostoprimstvo Bakira Izetbegovića.
"Uskoro će i oni imati takvu dobrodošlicu i u Srbiji. Ne slažemo se uvek u svemu, ali su odnosi uvek iskreni. Dogovorili smo se da probleme rešavamo razgovorom", naglasio je predsednik Srbije.
Građanima BiH poručio je da je siguran da će se uveriti u iskreno prijateljstvo Srbije.
"Želim da poručim građanima, bez potrebe da se bilo kome dodvoravam, i bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da će u to da im je Srbija prijatelj moći da se uvere u narednim godinama", rekao je predsednik.
Predsednik Srbije je podvukao da je za Srbiju najvažnije da se tri naroda dogovaraju, da se poštuje Dejtonski sporazum, a da se u unutrašnje stvari BiH ne mešamo.
"Važno da povežemo Beograd i Sarajevo" 
Govoreći o delu razgovora koji se ticao ekonomske saradnje, Vučić je naglasio da je Srbija spremna da, pored 5,5 miliona evra pomoći, koje su dogovorene sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, izdvoji daljih milion evra za BiH.

Govoreći o potopljenom zemljištu rekao je da bi se poravnanjem taj problem mogao skinuti s dnevnog reda.
Što se tiče infrastrukturnih projekata koji povezuju dve zemlje, poručio je da je Srbija spremna, a uskoro i potpisuje ugovor za deonicu Čačak–Požega, da finansira preostalih 60 kilometara do Kotromana.
"Želimo da povežemo Beograd i Sarajevo, Novi Pazar sa Sarajevom. To bi značilo mnogo u odnosima koje bismo mogli nazvati mnogo boljim", istakao je Vučić dodajući da očekuje da u BiH dođe do dogovora oko trase auto-puta.
"Prihvatićemo svako rešenje oko kojeg se dogovorite. Važno je da spojimo Beograd i Sarajevo, kao i druge delove Srbije sa glavnim gradom Bosne", napomenuo je Vučić.
Ukazao je da je dao predlog da se završi svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH, a čije obnavljanje kasni zbog sitnih stvari u Bosni.
Izrazio je posebno zadovoljstvo što je dobio obećanje da će se raditi i graditi most kod Gradiške, na kojem je insistirao Dodik, kojim bi se spojili Hrvatska i BiH.
Najavio je da je Srbija odlučila da uloži mnogo novca i da se predstavi na međunarodnom sajmu u Mostaru od 10. do 14. aprila iduće godine.
"Uložićemo najviše novca do sada", naglasio je Vučić.
Založio se i za uklanjanje svih barijera u trgovinskoj razmeni, o čemu će biti sutra, kako je najavio, razgovora između resornih ministara.
"Razgovaraćemo o ukidanju, s naše strane postoji inicijativa, vancarinskih nameta. Da napravimo najbržim i najuspešnijim protok robe i kapitala u savremenom dobu", poručio je Vučić.
Naveo je da, kada se radi o spoljnim poslovima i saradnji nadležnih ministarstava, da ide bolje od sukcesije, kao i da je postignut dogovor da jedni druge podržavaju na putu u EU.
Ukazao je da bi bila poželjna i saradnja u odlukama o bezviznom režimu za pojedine zemlje, jer ako se to učini, dolazio bi mnogo veći broj turista.
Čović: Početak novih odnosa Predsedništva i predsednika Srbije
Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića početak potpuno novih odnosa zvaničnog Sarajeva i Beograda i naveo da je uveren da će vrlo brzo doći do rešenja o granicama BiH i Srbije. 
Čović je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji, da je Srbija jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH i ukazao da će Srbija biti zemlja partner na sajmu u Mostaru, na proleće.
Kako je rekao, razgovaralo se i o međusobnom podržavanju u međunarodnim institucijama kada su u pitanju stvari koje su važne za dve zemlje. 

Čović je rekao da su razgovarali o granicama i da je naglasio koliko je to bitno za BiH, kao i da je to pitanje rešeno sa Crnom Gorom i da je uveren da će to pitanje brzo biti dogovoreno i sa Srbijom. 
Dodao je da bi se tim dogovorom poslala snažna poruka svima u BiH da se okrenu budućnosti, a da se ne opterećujemo prošlošću. 
Čović je ukazao i na potrebu povezivanja kada je u pitanju infrastruktura i u tom smislu apostrofirao auto-put Beograd–Sarajevo. 
Prema njegovim rečima, ovo je početak novih odnosa Predsedništva i predsednika Srbije, i najavio skoru uzvratnu posetu Predsedništva BiH Srbiji. 
Nada se da će i današnji razgovor i poruke koje su poslate biti brzo potvrđene i da dolazi novo vreme budućnosti dve zemlje.
Vučić i Čović: Nadamo se dogovoru o olakšicama u trgovini
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući bosanskog Predsedništva Dragan Čović složili su se da bi manje barijere u trgovini donele pozitivan efekat zemljama regiona, te izrazili nadu da će sutrašnji razgovor resornih ministara biti u tom smislu konkretniji. 
Oni sa sa zajedničke pres-konferencije poručili da bi približavanje i izjednačavanje nekih elemenata u trgovini u regionu značajno olakšalo poslovanje privrednicima, a građanima donelo uštede. 
"Carinska unija koju sam predložio, video sam to odmah, izazvala je dosta negodovanja, istina ne i Bosne i Hercegovine, ali sam video da su se neki pobunili.
I dalje sam uveren da je važno najpre približavanje, a zatim izjednačavanje troškova i dažbina, mislim da je to dobro, ako uostalom pogledamo šta i kako rade u Evropi", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 
To bi, kako je primetio, pokazalo novu snagu "balkanske šestorke", snage koja, uveren je, može da donese značajan rast i da bude partner Uniji, možda i značajniji nego što su to neke zemlje članice. 
"Spremni smo da o tom pitanju razgovaramo, da formiramo delegaciju za uklanjanje barijera, svih procesnih problema koji stoje, jer samo na hrani bismo, s manje čekanja, na granicama, recimo, uštedeli između sedam i deset odsto", naveo je Vučić.
Dodao je da se danas o toj temi iskreno razgovaralo, te ponovio da bi rešenje bilo u interesu i jedne i druge zemlje, a da je lično uveren da milijardu i po evra, koliki je trenutni trgovinski promet BiH i Srbije, vrlo brzo možemo da dovedemo do dve milijarde. 
"A onda više neće biti važno ko koga voli, to postaje svejedno, posle toga samo zavisimo jedni od drugih i naš bolji život će zavisiti od toga", poručio je srpski predsednik. 
Nema više političkih igara, ostaje kao naš zajednički cilj da čuvamo stabilnost i mir, a to je, uveren sam, opredeljenje svih danas, zaključio je.
Ova milijarda i po danas, a sutra dve, nadovezao se Čović, primarni je interes BiH, a samo s jedne strane.
"Treba olakšati svim biznismenima, da nemaju više zapreka. Verujem da je to krajnji i isključivi pokazatelj koliko smo spremni na promene u budućnosti", rekao je Čović.
Dodao je da će se sutra sve to videti i prilikom razgovora o konkretnim stvarima, izrazivši očekivanje da problem može biti sasvim rešen do kraja godine. 
Čović: Obaveza za BiH da se istraži napad na Vučića
Predsedavajući Predsedništva BiH izjavio je da je ono što se desilo pre dve godine, kada je, tada premijer Srbije, Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici, zapravo "šamar" BiH i da je velika obaveza na institucijama BiH da se to reši i saznaju počinioci i nalogodavci.
"To je velika pljuska BiH, jer kada ste domaćin, tako treba i da se ophodite prema gostu", rekao je Čović odgovarajući na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Vučićem. 
Kako je rekao, bilo je previše i njih iz institucija i vlasti BiH i gostiju, i predstavnika međunarodne zajednice, medija... svi su videli šta se dogodilo, te podvukao da će insistirati do kraja da se sazna ko je to učinio i ko su nalogodavci.
Čović je dodao da se to ne sme staviti pod tepih, a graditi dobri odnosi, bez obzira na to što je predsednik Vučić i tada odmah pružio ruku, a nakon toga i pozvao članove Predsedništva BiH da dođu u Beograd, gde je pokazao kako se ponaša pravi domaćin.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre odgovora Čovića reagovao na to pitanje, rekavši da bi mu, bez želje da se meša, lakše bilo da ono nije postavljeno, te da su mu važniji odnosi između dve zemlje od onoga što se nekome lično dogodilo.
"Ispada kao da smo se dogovarali... Važnije mi je kakvi su odnosi između Srbije i BiH, nego šta se nekome lično događalo. I to nema mnogo smisla, imajući u vidu šta smo prolazili pre 25 godina, imajući u vidu naša dva naroda", rekao je Vučić. 
On je, nakon izlaganja Čovića, zahvalio Sarajlijama na dočeku.
"Hvala Sarajlijama na gostoprimstvu", rekao je i dodao da bi se na prste jedne ruke mogli izbrojati oni koji bi nešto ružno rekli ili gestikulirali i podvukao da "valjda i to nešto znači". 
Aleksandar Vučić posetio je i Istočno Sarajevo gde je rekao da veruje da će ljudi u Istočnom Sarajevu moći da računaju na našu još veću i snažniju podršku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: BiH u Srbiji ima pravog, iskrenog prijatelja

Izvor: B92, 07.Sep.2017

Sarajevo -- Došao sam da u Sarajevu kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, izjavio je u Sarajevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić..."Najvažnije što želim da kažem, bez obzira što znam da mnogi neće u to da poveruju i da se poneko od onih koji su za mene glasali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.