Vučić u SAD samo da ne dobije odlučno ne

Izvor: B92, 14.Sep.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučić u SAD samo da ne dobije odlučno 'ne'"

Kada odete u posetu SAD samo je važno da ne dobijete odlučno "ne", sve drugo je prihvatljivo, naveo je dekan FPN-a Dragan Simić u Kažiprstu B92.

„Uvek je dobro kada razgovaramo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Oni mogu da budu odlučujući faktor u pokrivanju nekih pitanja o reformama u Srbiji“, istakao je on na početku Kažiprsta komentarišući predstojeću trodnevnu posetu premijera Vučića SAD.

Kako kaže, to se pre svega odnosi na put Srbije ka EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodna pitanja i izbegličku krizu.

„Mislim da SAD svakako imaju sluha za sve što se dešava, visoko cene stav Srbije, ponašanje vlasti i građana prema izbeglicama. Srbija je organizovanim postupanjem i humanim ljudskim odnosom prema tim ljudima pokazala da je država koju treba ceniti i SAD su to primetile“, ocenjuje Simić.

Prema tome, kaže, treba očekivati podršku onome što Srbija radi.

„Kada odete tako u posetu važno je samo da ne dobijete neko rezolutno ne. Sve drugi i „da“ i nešto između da i ne je dobro“, navodi dekan Fakulteta političkih nauka.

Prema njegovim rečima, Srbija će biti podržana na putu ka EU, sporazum u Briselu, dobrosusedsku politiku i „čuvena četiri cilja SAD za Balkan“.

„Ne očekujem tu neka iznenađenja. To je samo novi razgovor koji treba da potvrdi orjentaciju sprske spoljne politike“, kaže Simić.

Kada je reč o izbegličkoj krizi on ističe da Evropi kao olakšavajuću okolnost treba uzeti u obzir da se suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata koja se nije mogla predvideti.

„Ipak se od nje očekivala neka reakcija koja nije sporadična i ad hok. U isto vreme neki političari izbeglice pozivaju u svoju porodičnu kuću dok njihove zemlje zatvaraju granice“, rekao je Simić, navodeći da ne treba zanemariti ni jačanje desnice.

Kako kaže, Evropska unija se ne može posmatrati kao klasična država, već pre kao neka vrsta superdržava.

„Mehanizam donošenja odluka je preglomazan i prespor u situaciji kada treba brzo reagovati. Pritom se događaji odvijaju brzinom koja je prevelika i za klasičnu državu i organizaciju koja se samo time bavi“, ocenjuje Simić.

Na pitanje Suzane Trninić o reakciji Slovačke i Češke koje navode da nisu multietničke države Simić odgovara da takve reakcije „onih koji su donedavno stenjali u istočnom bloku za pravima“ deluju čudno.

„Evropska društva, naročito ona iz istočnog bloka su uglavnom zasnovana na etničkom i monoreligijskom principu, za razliku od SAD gde važe samo ’američke vrednosti’ i gde vas za drugo i ne pitaju“, zaključuje Simić.

Osim toga, dekan FPN-a je na kraju svog gostovanja u Kažipstu istakao da stvari treba zvati svojim imenom i da je reč o izbeglicama, a ne azilantima i ekonomskim migrantima „iako svakako ima i takvih ljudi“.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Najbitnije da Vučić ne dobije odlučno "ne" u SAD-u"

Izvor: Vesti-online.com, 15.Sep.2015, 00:15

Kada odete u posetu SAD samo je važno da ne dobijete odlučno "ne", sve drugo je prihvatljivo, naveo je dekan FPN-a Dragan Simić...- Uvek je dobro kada razgovaramo sa Sjedinjenim Američkim Državama. Oni mogu da budu odlučujući faktor u pokrivanju nekih pitanja o reformama u Srbiji“, istakao je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.