Vučić tražio od Mogerinijeve da javno osudi neodgovorno ponašanje Albanaca

Izvor: RTS, 25.Jan.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić tražio od Mogerinijeve da javno osudi neodgovorno ponašanje Albanaca

Premijer Aleksandar Vučić tražio je od Federike Mogerini da javno reaguje i osudi neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane. Procenjuje da bi odsustvo toga bio jasan znak da Albanci ne žele nikakav razgovor već da po svaku cenu nastoje da ugroze krhki mir i stabilnost, nezvanično saznaje RTS.
U Briselu je sinoć, na sastanku delegacija Beograda i Prištine, dogovoreno da se spuste tenzije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se dijalog nastavi i da se obe strane fokusiraju na posao koji predstoji. To je nakon sastanka saopštila visoka predstavnica EU.

U tom duhu, predsednik Vlade Srbije izjavio je da je uz podršku Unije dijalog nastavljen i da će Beograd održati reč da će spustiti loptu i da smatra da se stvari koje su se dešavale više neće ponavljati.
Izjave zvaničnika Prištine, međutim, bile su u drugačijem tonu, slične onima koje su se mogle čuti prethodnih nedelja. Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je Srbiji stavljeno do znanja da će Priština odgovarati na, kako navodi, provokacije kao što je voz.
Kako RTS nezvanično saznaje, premijer Vučić je tražio od Mogerinijeve da javno reaguje i osudi neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane, a ako se to ne dogodi, to će biti jasan znak da Albanci ne žele nikakav razgovor već da žele po svaku cenu da ugroze krhki mir i stabilnost.
U novoj izjavi koju je jutros prenela portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič, visoka predstavnica Federika Mogerini zahvalila je još jednom Beogradu i Prištini na konstruktivnom dijalogu tokom jučerašnjeg sastanka i naglasila da je važno da i ubuduće bude zadržan taj format.
Mogerinijeva je saopštila da žali što u izjavama posle sastanka nisu svi poštovali dogovor da se tenzije ostave po strani i ne komentarišu detalji diskusije.
Visoka predstavnica je još jednom pozvala obe strane na uzdržavanje i poštovanje jučerašnjeg dogovora.
Istovremeno sa obraćanjem visoke predstavnice, Hašim Tači je za Dojče vele dao intervju u kojem tvrdi da Beograd naoružava Srbe na Kosovu.
Iz prestonice Portugalije, predsednik Tomislav Nikolić poručuje da zapaljive izjave Tačija treba da zabrinu Evropu. Odbacuje i tvrdnje da Srbija želi da pripoji sever pokrajine, jer je to, objašnjava Nikolić, suštinski nemoguće, pošto je Kosovo i Metohija deo Srbije.
"To je bio razgovor u kojem je njima sve otvoreno rečeno, u kojem je Srbija jasno i pred Mogerinijevom rekla da nezavisnosti Kosova neće biti, pa makar i da je to uslov za ulazak u EU – jer to je bio Tačijev glavni oslonac diskusije: 'Evo, tu je EU, nećete nikada ući ako ne priznate nezavisnost KiM'. To Mogerinijeva nije potvrdila", rekao je Nikolić.
Ističe da je mnogo toga rečeno i o zidu u Mitrovici, o neispunjavanju dogovorenog, ali i o budućnosti koju je Priština namenila građanima time što je dovela jedinice ROSU tamo gde ne smeju da budu.
"Postavio sam pitanje šta bi bilo da smo mi doveli deo jedinica koje mi imamo, da započeno rat, da li im je to bila želja. Pitao sam čime bi zaustavili voz, kakvo je naređenje imao komandant. Rekli su da nije imao naređenje, da bi doneo odluku na terenu", rekao je Nikolić.
Pozivu premijera se pridružio i ministar Aleksandar Vulin, koji od Evropske unije traži da kao garant postignutih dogovora Beograda i Prištine primora kosovskog predsednika da se drži date reči. U suprotnom, smatra Vulin, kredibilitet EU kao posrednika razgovora će biti trajno narušen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić tražio od Mogerini da javno osudi neodgovorno ponašanje Albanaca

Izvor: Blic, 25.Jan.2017

Premijer Aleksandar Vučić tražio je od Federike Mogerini da javno reaguje i osudi "neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane", a ako se to ne dogodi, to će biti jasan znak da Albanci ne žele nikakav razgovor već da žele po svaku cenu da ugroze krhki mir i stabilnost, nezvanično...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.