Vučić sutra sa američkim senatorima - kakva su očekivanja?

Izvor: B92, 05.Sep.2019, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sutra sa američkim senatorima - kakva su očekivanja?

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

Pre dolaska u Beograd, senatori, demokrata Kris Marfi i republikanac Ron Džonson, boravili su u Prištini.

Tamo su se, prema pisanju prištinskog Zerija, založili da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, i ocenili da je dijalog ključan za budućnost celog Zapadnog Balkana.

Takođe, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrazumeva rešavanje "teških pitanja", i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

"Kada je u pitanju dijalog, uključena su i teška rešenja. Nastavljamo put Beograda radi sastanka s (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem. Očekujemo da će dijalog biti plodonosan. Nadamo se da će obe strane shvatiti da je potrebno žžrtvovanje kako bi se mogli normalizovati odnosi između ove dve države. Sporazum između Kosova i Srbije rezultiraće uspeššnim ekonomskim i političkim razvojem. Imamo jasnu poruku za Beograd kao ššto smo je imali ovde na Kosovu", rekao je senator Marfi.

Kako je preneo KosovoOnline, senator Džonson je posebno ukazao na to da postizanje sporazuma ima ključni značaj za evropske integracije.

"Ovde smo da pružžimo podrššku kosovskom narodu i da nastavimo prijateljstvo dveju zemalja. Vidimo da za Kosovo postoji budućnost, žželimo mir, sigurnost i razvoj ove zemlje. Sve to se postižže s novom vladom koja pošštuje vladavinu zakona. U međuvremenu, postizanje sporazuma sa Srbijom je ključ koji otključava budućnost. Zbog toga smo ovde da podržžimo narod Kosova i Srbije, da ih vidimo uspeššnim", rekao je Džžonson.

Zeri.info je preneo da su se Džonson i Marfi sastali sa svim liderima političkih stranaka i institucija na Kosovu - doskoraššnji premijer Ramuš Haradinaj, predsednik privremenih institucija Hašim Tači, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, šef Pokreta Samooopredeljenje Aljbin Kurti, Mimoza Kusari iz Alternative i Bedžet Pacoli iz Alijanse za novo Kosovo.

Sastanku je, kako navodi Zeri, prisustvovao i Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke i nedavno formirane koalicije Sloboda.

Povodom posete američkih kongresmena Prištini predsednik Srbije kaže da ne misli da se mnogo menja u američkom stavu kada je Kosovo u pitanju, niti smo mi na to mogli da utičemo.

"Amerika je velika sila, to su taktički odnosi da se govori da pritisak mora da bude i na jednoj i na drugoj strani", ocenio je Vučić.

SAD podžavaju nezavisnost Kosova, a naše je, ponavlja, da izvučemo najviše sto možemo, a izgubimo najmanje što moramo".

"Naša pozicija nije laka i neće biti nimalo laka", ocenio je predsednik.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić američkim senatorima: Potreban dogovor gde će obe strane podjednako izgubiti i dobiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 04:08

Dogovor Beograda i Prištine podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane podjednako dobile, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem..."To je jedini način kako dogovor može da se postigne",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.