Vučić se sastao sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji FOTO

Izvor: B92, 29.Okt.2020, 11:59

Vučić se sastao sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji FOTO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud.

On je sa njom je razgovarao o rezultatima borbe protiv zarazne bolesti kovid 19 u dvema zemljama, ali i saradnji u drugim oblastima.

Predsednik Vučić i ambasadorka Makleod su se saglasili da su zdravlje stanovnika Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i medjunarodna saradnja prioriteti za vlasti dveju zemalja.

Oni su izrazili nadu da će aktuelna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alarmantna situacija sa ovom zaraznom bolešću, uz solidarnost, biti uskoro prevazidjena, kako bi se Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo posvetile ciljevima društvenog i ekonomskog razvoja, navodi se u saopšenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić se interesovao za rezultate britanskih stručnjaka u razvoju vakcine protiv korona virusa i izrazio zadovoljstvo njihovim napretkom.

Ambasadorka Makleod je naglasila značaj uključivanja Srbije u sistem KOVAKS, kao sistem globalnog odgovora na izazov kovid 19, koji pruža mogućnost najbržeg, pravičnijeg i lakšeg nabavke vakcine, kada ona bude na raspolaganju.

Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom na najvišem nivou, što bi doprinelo i jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomiju i odbranu.

On je takodje izrazio i potrebu snaženja saradnje u okviru medjunarodnih organizacija, s obzirom na to da su i Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo iskreno posvećeni principima multilateralizma.

Ambasadorka Makleod je rekla da i Vlada u Londonu ima nameru da osnaži ekonomsku, posebno trgovinsku saradnju dveju zemalja, očekujući da će okolnosti dozvoliti skoru posetu resornog ministra Srbiji.

Ambasadorka Makleod je prenela poziv premijera Džonsona predsedniku Vučiću da učestvuje na onlajn Samitu posvećenom klimi i klimatskim promenama, koji u decembru organizuje zajedno sa Generalnim sekretarom UN, predsednikom Francuske, predsednikom Čilea i premijerom Italije.

Ona je naglasila da Ujedinjeno Kraljevstvo i premijer Džonson pridaju veliki značaj pitanju očuvanja životne sredine, izrazivši nadu da će Srbija moći da učestvuje u smanjenju emisije ugljen-dioksida, kako bi doprinela izgradnji "zelene ekonomije" i ostvarenju drugih ciljeva te vrste.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.