Izvor: Nezavisne Novine, 15.Dec.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se sastao sa Kastrom u Havani

HAVANA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se, po srednjeevropskom vremenu, sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom u Havani.

To je saopšteno na zvaničnom Twitter nalogu kubanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Predsjednik Srbije je u četvrtak, a u susret današnjem sastanku s predsjednikom Kastrom, izjavio da je uvjeren da će ti razgovori dodatno unaprijediti odnose dvije zemlje, ali i dodatno ojačati poziciju Srbije uopšte među karipskim zemljama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << među kojima u najvećem broju u budućnosti možemo da očekujemo podršku i po pitanju Kosova i po drugim pitanjima.

Vučić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Kubi, koja je u kubanskim medijima dobila izuzetan prostor, kako zbog tradicionalnih veza Beograda sa Havanom, za vrijeme hladnog rata, tako i zbog pozitivnih očekivanja od aktuelnih kontakata dvije zemlje i mogućnosti saradnje na širem planu.

Trebalo bi da obiđe kubanski Centar za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dvije zemlje.

Vučić će posjetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju.

Sam Vučić je podsjetio da mu je ovo, u svojstvu predsjednika Republike, ali i kao premijera, prva posjeta nekoj latinoameričkoj državi.

Takođe je podsjetio da je Kuba uvijek prema Srbiji iskazivala izrazito prijateljski stav, kao i da je i Srbija uvijek podržavala Kubu i da će obje nastaviti tako da se ponašaju, s tim što će akcenat u budućnosti biti na unapređenju ekonomske saradnje.

Istakao je zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmjene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.

Kako je dodao, sa Kubom želimo najbolje moguće odnose.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i trojica ministara - zdravlja Zlatibor Lončar, privrede Goran Knežević i poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i gradonačlenik Beograda Siniša Mali.

Lončar je potpisao sa kubanskom stranom sporazum o saradnji u oblasti zdravstva.

Prema Vučićevim riječima, prema srpskoj delegaciji je iskazano izuzetno gostoprimstvo.

Predsjednik Srbije se u četvrtak sastao sa predsjednikom Narodne skupštine Kube Estebanom Lasom Ernandesom, sa kojim je razgovarao o saradnji dvije zemalja.

Vučić izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija.

Ernandes je pozdravio dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinijela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube.

"Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina", istakao je Ernandes.

Vučić je posjetu počeo posjetom Fabrici cigara Kohiba, jednog od kubanskih nacionalnih brendova.

Održao je predavanje "Srbija u Evropi - čuvar nezavisnosti i suvereniteta" na Univerzitetu u Havani i tom prilikom iznio svoje viđenje kako ojačati saradnju i prijateljske veze sa Kubom.

Predsjednik Srbije obišao je u Međunarodnom pres centru izložbu fotografija o lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru, gdje je u knjigu utisaka napisao: "Jedan bolji svijet je moguć! Hvala, Fidele!"

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.