Vučić sa šefom francuske diplomatije: Srbi i Francuzi iskreni prijatelji, teme razgovora EU integracije, ZSO i metro

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa šefom francuske diplomatije: Srbi i Francuzi iskreni prijatelji, teme razgovora EU integracije, ZSO i metro

Očekujem da 2020. godine krenu radovi na izgradnji metroa u Beogradu, rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske Žan-Ivom Le Drijanom.

Vučić i Le Drijan sastali su se nešto posle 17.30, u sedištu predsednika na Andrićevom vencu.

Pročitajte i:

Nakon sastanka, kako je najavljeno, planirane su izjave za medije. Poseta šefa francuske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je deo priprema za dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Srbiju, kasnije tokom godine.

Ranije danas, Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dočekao je na aerodromu Nikola Tesla, ministra inostranih i evropskih poslova Republike Francuske.

Makron će biti prvi francuski predsednik u poseti Srbiji posle 17 godina.

Srbija i Francuska 2019. obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa.

Inače, danas će biti potpisan amandman Sporazuma o donaciji između Vlade Srbije i Vlade Francuske za finansiranje prethodnih studija izvodljivosti projekta beogradskog metroa potpisanog 20. aprila 2012. godine.

Potpisnici su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i francuski ministar Le Drijan. Takođe, biće potpisan i Sporazum Srbije i Francuske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Taj sporazum potpisaće direktor Kancelarije za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić i ambasador Francuske u Srbije Frederik Mondoloni.

Na početku obraćanja Vučić je rekao da postoji velika svetska kriza oko Sirije i da je Beograd jedino mesto gde je ministar Francuske došao i zahvalio se predsedniku Makronu na podršci.

Vučić je istakao da je prošle godine trgovinska razmena bila gotovo milijardu evra - 996 miliona evra, a u prva dva meseca ove godine imamo povećanje od osam odsto, ali se nadamo da može da bude i mnogo više.

Podvukao je da je Francuska jedan od najznačijnih investitora u Srbiji, a da kompanije u francuskom vlasništvu zapošljavaju u Srbiji 11.000 ljudi.

- Srbija i Francuska su prijateljske zemlje, ali ja bih govorio o onome što treba da se dogodi u budućnosti. Naša ekonomska saradnja je na sve višem nivou, Francuska je jedan od najznačajnijih investitora u Srbiji - naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je sa Le Drijonom razgovarao o metrou.

- Očekujem da 2020. godine krenu radovi na izgradnji metroa u Beogradu - rekao je Vučić.

Najviše smo razgovarali o EU integracijama i o Kosovu, a u svim drugim poljima smo razgovarali o unapređenju saradnje. Što se tiče regiona, na racionalan način sam ukazao na očuvanje mira i stabilnosti. Radujem se uskorom susretu sa Makronom, koji je iskreni prijatelj Srbije - naveo je Vučić.

Francuski i srpski narod su iskreno prijateljski narodi, građani Srbije iskreno vole Francuze. Mi po pitanju Kosova nemamo uvek isto misljenje, ali je od izuzetnog značaja za nas da iznesemo stavove i da nas Francuska sasluša i razume - rekao je predsednik Srbije.

Le Drijan je rekao da je srećan što je danas u Beogradu i da je ovo njegova prva poseta Srbiji.

- Toplo zahvaljujem predsedniku Vučiću na toplom dočeku. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i ministrom Dačićem sa kojim se često viđam. Ja sam insistirao da dođem u Srbiju, naši ekonomski i politički odnosi su sve intenzivniji - rekao je Le Drijan.

Le Drijan je govorio i o stogodišnjici Prvog svetskog rata i zajedničkoj borbi Srba i Francuza.

- Dugo smo razgovarali o Evropi i pristupanju Srbije EU. Za nekoliko dana stići će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka pristupanju EU i mi podržavamo svaki korak - istakao je Drijan.

Na pitanje novinara oko ZSO, Vučić je naveo da je sve pokazao i ukazao ministru Le Drijanu.

- Naravno da će Kosovo biti ključna tema. Obeležavao sam tačku po tačku Briselskog sporazuma i ukazao na to šta je Srbija uradila. Ima li ikoga na svetu da može da kaže da je pitanje ZSO rešeno? Nema nikoga - rekao je Vučić.

- Ako nam kažete da sve mora biti usklađeno sa kosovskim ustavom, a šta ćemo vam onda mi? O čemu onda mi pregovaramo? Reći ću to i sutra Angeli Merkel, kao što sam rekao danas Le Drijanu. Guraćemo se, borićemo se - rekao je Vučić.

On je naveo da umesto da se radujemo velikim uspesima, kao danas što je otvoreno gradilište za koje su se borili tri, četiri godine," mi ne možemo zbog ZSO".

- Hvala gospodinu Le Drijanu što je hteo da nas sasluša - zaključio je Vučić.

Na pitanje novinara oko reagovanja ili nereagovanja međunarodne zajednice na dešavanja na KiM i hapšenja Marka Đurića, Le Drijan je rekao da žali zbog hapšenja Marka Đurića.

- Francuska podržava stav da se Briselski sporazum implementira - zaključio je Le Drijan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.