Vučić sa predsednikom Angole

Izvor: RTS, 27.Feb.2013, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa predsednikom Angole

Angola podržava teritorijalni integritet Srbije i nastaviće da vodi takvu politiku, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa predsednikom te zemlje Žoze Eduardom doš Santošem. Srbija u Angoli ima veliku budućnost, važne poslove i mnogo prijatelja, istakao Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, na kraju svoje posete Angoli, sastao se sa predsednikom te države Žoze Eduardom doš Santošem. Vučić je, nakon razgovora, rekao da je zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što Angola podržava teritorijalni integritet Srbije i što će nastaviti da vodi takvu politiku.

Prema njegovim rečima, bila je velika čast što je angolski predsednik, koji je čovek ogromnog autoriteta i uticaja, primio srpsku delegaciju.

"Razgovarali smo i ekonomskim i vojnim odnosima i uveren sam da će naše kompanije imati više prostora na angolskom tržištu", istakao je Vučić.

Vicepremijer je naveo da su angolske vlasti tražile da srpska država bude u kontaktu i sa svojim privatnim firmama, jer ne bi želeli da imaju negativna iskustva u bilo kakvom poslovanju sa njima.

"Rekli smo da će, iako ne možemo da se mešamo u privatni biznis, država uvek dati svoj sud, svoju ocenu i pomoći privatnim kompanijama, ali i državi Angoli da na najbolji mogući način ostvaruje saradnju sa njima", kaže Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade dodao je da Srbija u Angoli ima veliku budućnost, važne poslove i mnogo prijatelja, a, kako je rekao, u Srbiji je postojao potcenjivački odnos prema Angoli i mnogim afričkim zemljama.

"Sa zadovoljstvom mogu sada da ocenim da ne samo većina ljudi u Srbiji već i najveći deo poslovnog sveta vidi u ovoj i drugim afričkim zemljama veliku priliku za ostvarenje svojih poslovnih ambicija i država Srbija će im pomoći u tome", istakao je Vučić.

Dvojica zvaničnika su konstatovala da je Vučićeva poseta od izuzetnog značaja za pokretanje veće vojne i ekonomske saradnje Srbije i Angole, a Vučić je tom prilikom predsedniku Angole predao pismo predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Vučić i angolski ministar odbrane general Kandido Pereira doš Santoš Van Dunemom potpisali su zajedničku izjavu o razgovorima delegacija Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva odbrane Angole, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Angolski predsednik je jedan od predsednika sa najdužim stažom, a nasledio je Agostina Neta, koji je bio na čelu države od sticanja nezavisnost 1976. godine. Pre deset godina, kada se završio građanski rat, pokrenuo je široke reforme, koje su dovele do velikog ekonomskog rasta te zemlje.

Prvi potpredsednik Vlade Vučić je juče rekao da je u poseti Angoli da obnovi staro prijateljstvo, ali i pokrene veću vojnu i ekonomsku saradnju. Ta afrička zemlja jedna je od najbrže rastućih ekonomija u svetu sa mnogo novca za velike projekte, poput onih na kojima je angažovana srpska građevinska kompanija "Planum".

U Angoli je pre nešto više od deset godina završen građanski rat, a zemlja je, iako tada razorena i iznurena, počela da se razvija brzo i za njeno tržište se danas bore mnogi.

Upravo im je tu Srbija siguran partner – angolski vojnici školovaće se u našim vojno-obrazovnim ustanovama, a naši građevinci iz kompanije "Planum" obnoviće vazduhoplovnu bazu u Lubangu i izgraditi novu vojnu bolnicu u Luandi, za koju je juče položen kamen temeljac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa predsednikom Angole

Izvor: Akter, 27.Feb.2013

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predsednikom Angole Žozeom Eduardom doš Stantošem o unapređenju saradnje i ekonomskih odnosa

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.